Ministerstvo zahraničí: Ministr Lipavský jednal o vstupu Rumunska do Schengenu

20.08.2022 8:49 | Tisková zpráva

Ministr Lipavský ocenil roli Rumunska při zvládání humanitárních dopadů ruské agrese a pomoc při vývozu ukrajinského obilí. Při návštěvě svého rumunského protějšku Bogdana Auresca v Praze spolu mluvili také o bezpečnostní situaci v Evropě. Šlo o první návštěvu rumunského šéfa diplomacie u nás po devíti letech.

Ministerstvo zahraničí: Ministr Lipavský jednal o vstupu Rumunska do Schengenu
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Během jednání se ministři věnovali aktuálním zahraničněpolitickým otázkám ve světle ruské války na Ukrajině a bezpečnostní situaci v Evropě. Dále hovořili o posílení bilaterální relace po ústupu pandemie. Rumunsko je nejvýznamnějším ekonomickým partnerem Česka v regionu jihovýchodní Evropy. Díky tradičně dobrým vztahům působí v Rumunsku velký počet českých firem a investorů.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Ministři se shodli, že je potřeba, aby EU byla připravena reagovat na další možné eskalace ze strany Ruska. „Ruská agrese se dotýká nás všech, musíme proto být připraveni reagovat rychle a flexibilně, abychom se jako Evropa dokázali přizpůsobit nové realitě. Česko je od začátku zastáncem sankcí a jasně daných pravidel, v tomto úsilí chceme pokračovat," uvedl Lipavský.

V souvislosti s rozšiřováním EU šéfové diplomacií mluvili i o Moldavsku. Díky blízkému vztahu Rumunska s Moldavskem je pro Česko rumunský vhled do problematiky přínosem.

Ministr Lipavský podpořil vstup Rumunska do Schengenu. České předsednictví v Radě EU chce v této věci dosáhnout pokroku. Během jednání ministři mluvili také o spolupráci v rámci NATO a speciálně o společných zájmech skupiny B9 na posílení východního křídla Aliance nebo i o podpoře krajanských komunit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…