Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáháme malým producentům z regionů. Snažíme se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. Bohužel není možné uspokojit každého, výrobců se hlásí opravdu mnoho. Těší mě, že naše spolupráce přináší rovněž další plody, jakými jsou např. Farmářské slavnosti, akce Poznej svého farmáře a mnoho dalších akcí pořádaných přímo na farmách,“ uvedla paní Lucie Hošková z Agrární komory v Olomouckém kraji.
K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
Kategorie: Výrobek a výrobce:
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - FARMÁŘSKÁ KLOBÁSA TENKÁ - VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - KACHNÍ STEHÝNKA VE VLASTNÍM SÁDLE PEČENÁ - Designfoods s.r.o.
Sýry včetně tvarohu - ČERSTVÝ SÝR V BYLINKOVÉ BRUŠETĚ - Ing. Lucie Andrýsková, Hustopeče nad Bečvou
Mléčné výrobky ostatní - MALINOVÝ MLS - MVDr. Václav Osička, Doubravský Dvůr, Červenka
Pekařské výrobky včetně těstovin - OŘECHOVÝ ROHLÍČEK - Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - KATRIN DORT SMETANOVÁ JAHODA - Jarmila Jonáková, Olomouc
Alkoholické a nealkoholické nápoje - CHOMOUT REŽNÁ BÁRA - CHOMOUT s.r.o.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - DŽEM ARONIE S VIŠNĚMI - Viktorie Zemánková, Lipník nad Bečvou
Ostatní - SKALIČSKÝ MED – KVĚTOVÝ JARNÍ - Jaroslav Juráň, Skalička
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 557 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva