Moravskoslezský kraj: Rozšiřujeme kapacity sociálních služeb pro potřebné

03.09.2024 7:31 | Tisková zpráva

Moravskoslezský kraj vybuduje v areálu příspěvkové organizace Náš svět v Pržně dva domky rodinného typu. Zázemí a péči v nich najde celkem 8 uživatelů se sníženou soběstačností. Komunitní způsob bydlení je pro osoby s mentálním postižením nejvhodnější, respektuje individuální potřeby a podporuje rozvoj samostatnosti. Na projekt za zhruba 21 milionů získal Moravskoslezský kraj prostředky z evropských zdrojů.

Moravskoslezský kraj: Rozšiřujeme kapacity sociálních služeb pro potřebné
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„V domcích najdou příjemný a důstojný domov lidé s mentálním postižením kombinovaným s chováním náročným na péči nebo chronickým duševním onemocněním. Jsou v situaci, která vyžaduje pravidelnou pomoc a individuální podporu, tu jim poskytnou pracovníci krajské organizace Náš svět. Ti se také snaží posílit zodpovědnost a kompetence uživatelů nejen v péči o sebe samé, ale i ve vedení domácnosti. Kromě osobní hygieny a přípravy stravy se také učí uklízet, nakupovat nebo třeba prát prádlo,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a upozornil, že poptávka po službě domova se zvláštním režimem stále převyšuje nabídku. Například organizace Náš svět eviduje 45 žádostí. Vznik nových kapacit je proto velmi žádoucí.

„Výstavba dvou domků startuje v těchto dnech a podle smlouvy se zhotovitelem potrvá celý rok. Celkové náklady předpokládáme ve výši 21 milionů korun, z krajského rozpočtu půjde 4 a půl milionu korun, zbytek bude financovaný Evropskou unií v rámci výzvy Národního plánu obnovy. Uživatelé domova budou mít k dispozici jednolůžkové pokoje, obývací pokoj propojený s vybaveným kuchyňským koutem, koupelnu a sociální zařízení. Z obývacího pokoje bude i přímý vstup na terasu se zahradou,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že zhotovitelem stavby je společnost KP REVITAL.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Den lesů nové generace. Jihočeši zvou 5. října do lesa i do muzea

19:25 Lesy ČR: Den lesů nové generace. Jihočeši zvou 5. října do lesa i do muzea

Pro jihočeské návštěvníky Dne lesů nové generace připravují Lesy ČR na sobotu 5. října před zámkem O…