NPÚ: Hradozámecká noc spojí 115 památek po celé zemi

20.08.2024 22:28 | Tisková zpráva

Brány 115 památek po celé České republice zůstanou 24. srpna otevřené i po setmění. Uskuteční se Hradozámecká noc 2024. Tradiční akci pořádá Národní památkový ústav už od roku 2010 a vedle státních památek se jí účastní také objekty dalších vlastníků. Zájem návštěvníků o nevšední večerní program na památkách je i letos velký.

NPÚ: Hradozámecká noc spojí 115 památek po celé zemi
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Hradozámecká noc nabízí velkolepé rozloučení s létem na památkách po celé České republice. Návštěvníkům se otvírají jindy nepřístupné prostory, ožívají dávno zapomenuté příběhy, památky se představují ve světle měsíce, pochodní nebo ohňostrojů. Program doprovodí povídání o dobových událostech, hudební a taneční vystoupení, jarmarky, ukázky šermířů, dravců, lukostřelby a další aktivity pro děti i dospělé.

Centrem letošní Hradozámecké noci je státní zámek Konopiště, jeden z hlavních objektů letošního ročníku projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů: Habsburkové – domovem i v Českých zemích. Konopiště, bývalé sídlo následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, připravilo mimořádné prohlídky zámku, koncert nebo ukázky dravců a šermířů. Program zahájí příjezd koňského spřežení a historických vozů. Propojení mimořádného večerního programu s představením nejznámějších Habsburků připravily také státní zámky Ploskovice a Zákupy.

V letošním roce aktuální téma spojené s 820. výročím svatořečení sv. Prokopa pak s programem Hradozámecké noci propojil Klášter Sázava.

Do Hradozámecké noci 2024 se vedle památek ve správě NPÚ zapojují desítky objektů jiných vlastníků. Tradičně například Valdštejnský palác, který je sídlem Senátu Parlamentu ČR. Mimořádný program na večer 24. srpna připravily také Jurkovičova vila v Brně, zámky Miroslav a Častolovice, hrady Špilberk, Loket, Orlík nad Humpolcem, hrad Potštejn, hrad Vízmburk, hrad Valdštejn, zámek Nová Horka, zámek Kunín, zámek Štáblovice, hrad Český Šternberk, zámek Křinec, zámek Neustupov, zámek Radim, zámek Stránov, zámek Pátek nebo Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Složky IZS a další subjekty ověřují stav techniky a obecnou připravenost na hrozící zvýšený průtok Vltavy

13:21 MHMP: Složky IZS a další subjekty ověřují stav techniky a obecnou připravenost na hrozící zvýšený průtok Vltavy

Ve středu 11. září se sešel Povodňový orgán hl. m. Prahy, který se seznámil se současnou situací a v…