etkání se konalo 3. prosince 2018 pod hlavičkou programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Mezi stovkou účastníků byli kromě vědců, lékařů a odborníků na potravinářské technologie i zástupci pacientských organizací a veřejnosti.
Hippokrates: Všechny nemoci začínají ve střevě
V úvodní přednášce se Helena Tlaskalová-Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR zaměřila na střevní imunitu a infekční podněty podílející se na vzniku celiakie.
Celiakie je autoimunitní onemocnění, jež vzniká u geneticky predisponovaných jedinců při konzumaci stravy obsahující lepek a které zapříčiňuje charakteristické poškození sliznice tenkého střeva. V této souvislosti Helena Tlaskalová-Hogenová připomněla, že lidská střevní sliznice má povrch neuvěřitelných 200 m2 (kůže jen kolem 1,8 m2) a je vystavena největšímu množství stimulů, které mají původ v mikrobiotě (mikrofloře) a potravě.
Střevo je největším imunitním orgánem v těle a celiakie jeho fungování závažným způsobem narušuje: projevuje se chronickým zánětem tenkého střeva spojeným se zvýšenou propustností střevní stěny. Nemoc doprovázejí průjmy či zácpa, nechutenství, bolesti břicha, hubnutí, apatie a únava.
U dospělých však mohou příznaky pocházející z trávicího traktu chybět. Celiakie totiž postihuje i jiné orgány v těle a může se projevovat dalšími příznaky, včetně anémie, úzkosti, deprese, otoků, neplodnosti, bolestí kostí, svalové slabosti, vyrážky a mnoha dalších symptomů. Jsou mnohdy tak atypické, že jejich příčinu lékaři často nehledají primárně v celiakii, což oddaluje odhalení této choroby a zvyšuje počty pacientů, kteří u nás dosud nejsou diagnostikováni (přibližně 80– 90 %!).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva