Nové pracoviště v Poličce bude unikátní v jedné věci. Tou je oddělený provoz, kde bude možnost zpracovat zvěřinu. Podporu má tento projekt i od Státní veterinární správy. „Obdobné zařízení není v Pardubickém ani v Královehradeckém kraji. Škola bude moci zvěřinu zpracovávat, vykupovat a prodávat. Nejen maso jako základní surovinu, ale také opracované výrobky. Zkušenosti získají kromě řezníků i kuchaři a studenti dalších gastro oborů, kteří se dostanou k méně dostupným surovinám,“ popsal jedinečný projekt radní pro školství Bohumil Bernášek.
Podpora řeznického řemesla je v Pardubickém kraji systematická. Budoucí řezníci, kterých je na trhu nedostatek, mají možnost získat stipendia. Navíc by nový provoz mohl přilákat i další zájemce o studiu na škole, která se pyšní v oblasti gastronomie mnoha prestižními oceněními. „V ukončeném školním roce úspěšně absolvovali obor řezník-uzenář tři studenti. Od září nastoupí šest studentů a stejný počet by měl příští červen absolvovat,“ informoval ředitel školy Boris Preissler. V rámci České republiky se jedná o vysoké číslo. Za rok školy v celém státě opouští řádově jen několik desítek vyučených řezníků.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komerční tisková zpráva