Nové pracoviště v Poličce bude unikátní v jedné věci. Tou je oddělený provoz, kde bude možnost zpracovat zvěřinu. Podporu má tento projekt i od Státní veterinární správy. „Obdobné zařízení není v Pardubickém ani v Královehradeckém kraji. Škola bude moci zvěřinu zpracovávat, vykupovat a prodávat. Nejen maso jako základní surovinu, ale také opracované výrobky. Zkušenosti získají kromě řezníků i kuchaři a studenti dalších gastro oborů, kteří se dostanou k méně dostupným surovinám,“ popsal jedinečný projekt radní pro školství Bohumil Bernášek.
Podpora řeznického řemesla je v Pardubickém kraji systematická. Budoucí řezníci, kterých je na trhu nedostatek, mají možnost získat stipendia. Navíc by nový provoz mohl přilákat i další zájemce o studiu na škole, která se pyšní v oblasti gastronomie mnoha prestižními oceněními. „V ukončeném školním roce úspěšně absolvovali obor řezník-uzenář tři studenti. Od září nastoupí šest studentů a stejný počet by měl příští červen absolvovat,“ informoval ředitel školy Boris Preissler. V rámci České republiky se jedná o vysoké číslo. Za rok školy v celém státě opouští řádově jen několik desítek vyučených řezníků.
Poličská škola kromě toho, že staví svůj vlastní provoz, kde řezníci získávají praktické dovednosti, tak spolupracuje s místním masokombinátem. Zde se studenti seznamují s provozem v běžném podniku. Tato spolupráce je dlouhodobá. „Studenti se v provozu osvědčili. Svědčí o tom vzrůstající podpora masokombinátu,“ poznamenal Boris Preissler. Na poličské škole se nejedná o jedinou formu spolupráce s firmami z okolí. Funguje i v dalších oborech.
Výstavba nového školního provozu je realizována podle plánu. Stavba bude hotová na podzim letošního roku. „Celkové náklady na realizaci byly vyčísleny ve výši 41 milionů korun, cca 37 milionů korun činí evropské dotace. Zbytek je přímý podíl Pardubického kraje,“ poznamenal Bohumil Bernášek.
Poličská gastronomická škola je vyhledávanou vzdělávací institucí. Svědčí o tom nejen ocenění na soutěžích, ale i zvýšený zájem o studium. „V tříletých a čtyřletých oborech máme nárůst počtu žáků oproti loňskému roku o čtvrtinu. Největší zájem je o cukrářský obor,“ dodal ředitel školy.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komerční tisková zpráva