Policie ČR: Před odjezdem na dovolenou se zabezpečte

09.07.2024 10:04 | Tisková zpráva

Léto, prázdniny, dovolená. Slova, která skloňujeme s vidinou kýženého odpočinku, často daleko od zdí našeho domova. Na co bychom ale neměli ve spěchu a s cestovní horečkou v zádech zapomenout?

Policie ČR: Před odjezdem na dovolenou se zabezpečte
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Kdo určitě v létě neodpočívá, jsou pachatelé majetkové trestné činnosti. Mezi nimi i ti, kteří vyhlížejí nedostatečně zajištěné opuštěné domácnosti s cílem svého obohacení za hranicemi zákona.

Přestože všem doporučujeme, aby o otázkách zabezpečení svých domovů, ať už bytů či rodinných domů, přemýšleli z dlouhodobého hlediska, je pár věcí, které lze udělat i na poslední chvíli.

Základem je zamknout a zavřít okna

Zavírejte při odchodu z objektu všechna okna a zamykejte dveře. Zamykat se ale rozhodně vyplatí, i když jste doma. Odcizit cennosti z předsíně může být totiž otázkou několika vteřin. Okna či balkonové dveře by neměly zůstat otevřeny ani na tzv. mikroventilaci - překonání nezajištěného okna je pak velmi snadné.

Neupozorňujte na svoji nepřítomnost

Odjíždíte-li na delší dobu z domova, informujte o svém odjezdu pouze nejužší okruh lidí, kterým věříte. Domluvte si s důvěryhodnou osobou vybírání poštovní schránky či třeba větrání, aby nebylo na první pohled jasné, že nejste doma. Na večerní hodiny lze naprogramovat zapnutí a vypnutí televize, i tak vzbudíte dojem, že je stále někdo doma. Nesdílejte informaci o svém odjezdu nebo fotky z dovolené na sociálních sítích. A v neposlední řadě neschovávejte klíče na osvědčená místa (pod květináč, rohožku apod.). Svěřte je důvěryhodné osobě.

Připravte okolí domu na svůj odjezd

Vytvořte před objektem přehledný prostor, aby si sousedé mohli všimnout nezvaného návštěvníka. Dbejte na to, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část vašeho objektu. Nezapomínejte ani na dobré osvětlení objektu. Z okolí domu odstraňte všechno nářadí i žebříky, těch by mohl zloděj využít k vniknutí do domu, garáže nebo zahradního domku.

Více tipů pro zabezpečení domácnosti najdete na našich webových stránkách „Zabezpečte se“.

Pokud uvažujete o možnostech zvýšení bezpečnosti vašeho domova a potřebujete si vše v klidu prohlédnout či prodiskutovat s odborníky, můžete také v termínu od 17. 9. do 21. 9. 2024 navštívit 35. mezinárodní stavební veletrh For Arch, který se stejně jako každý rok uskuteční v areálu PVA Expo Praha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

20:11 FNUSA: Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi

Brněnská rodačka Iva Horčicová letos poprvé startuje na Mistrovství světa v triatlonu. Den D nastane…