Policie ČR: Případ Markýz - výzva NCOZ

20.08.2024 13:28 | Tisková zpráva

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v rámci vyšetřování případu s krycím názvem MARKÝZ pátrá po dalších poškozených ženách.

Policie ČR: Případ Markýz - výzva NCOZ
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Kriminalisté NCOZ se zabývají jednáním obviněného muže, který aktivně vyhledával a kontaktoval ženy, vůči nimž se měl následně dopustit trestného činu v sexuální oblast (odkaz na tiskovou zprávu).

Ženy měl vyhledávat pomocí třetích osob v prostředí tzv. „privátů“, popř. prostřednictvím inzerátů, ve kterých byla nabízena práce na pozici asistentky ředitele či práce občasné milenky za finanční odměnu. Takové inzerce byly dostupné zejména na portálech „hyperinzerce.cz“ či „jenprace.cz“. V uvedených inzerátech měl obviněný muž nebo osoby jím k tomu najaté vystupovat pod pseudonymy „PAVEL“, „PETR DOLEŽAL“ a „PETR ČERMÁK“.

Ženy, které odpovídaly požadavkům, byly zpravidla pozvány na placenou schůzku a následně do bytu v Praze 6, kde mělo docházet k nedobrovolným sexuálním praktikám. 

NCOZ se do současné doby podařilo ztotožnit a vyslechnout již několik poškozených žen, které se s obviněným mužem setkaly. Vzhledem k dlouhodobosti jeho jednání a četnosti kontaktů je však pravděpodobné, že se nepodařilo ztotožnit všechny poškozené ženy.  

V této souvislosti NCOZ vyzývá ženy, které se mohly stát obětí obviněného muže, aby se policistům přihlásily na mail: ncoz.o2@pcr.cz.

Oběti sexuálních deliktů se mohou s prožitou událostí těžce vyrovnávat, prožívat pocity studu, mít obavy z reakcí okolí, ze samotného průběhu trestního řízení a uplatnění svých práv. I proto jsou považovány za zvlášť zranitelné oběti. Takové oběti mají právo na důvěrníka, který může být současně zmocněncem oběti, a ten ji v průběhu trestního řízení zastupuje, má právo být přítomen všem vyšetřovacím úkonům, tedy i úkonům, které jsou konány přímo s obětí, a oběť tak není při úkonech sama, ale má oporu ve zvoleném zmocněnci, který hájí její práva. V případě zvlášť zranitelných obětí je taková právní pomoc poskytována bezplatně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda navrhla přesunout odpovědnost za zajištění lékařských pohotovostí na zdravotní pojišťovny

10:17 Úřad vlády: Vláda navrhla přesunout odpovědnost za zajištění lékařských pohotovostí na zdravotní pojišťovny

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů…