Povodí Labe dokončilo opravu koruny hráze přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou

04.07.2021 20:32 | Zprávy

VD Mšeno je údolní nádrž na Mšenském potoce v povodí Lužické Nisy, nachází se nedaleko centra města Jablonec nad Nisou. Postavena byla v r. 1906 – 1908 podle návrhu prof. Otto Intzeho, podnětem ke stavbě se staly ničivé povodně na konci 19. století.

Povodí Labe dokončilo opravu koruny hráze přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Jedná se o tížnou hráz, půdorysně zakřivenou proti vodě (r=350), zděnou z lomového kamene s kamenným předsypem na návodním líci a s bezpečnostními přelivy. Celková délka koruny hráze je při návodním líci 429,36 m (z toho je 23,5 m úsek přemostění nad přelivy). Šířka koruny hráze je cca 5 m, z toho komunikace 2,5 m.

Povrch koruny hráze je tvořen dlažbou ze žulových kostek, chodníky po obou stranách jsou odděleny od vozovky vyvýšenými žulovými obrubníky. Chodníky jsou dlážděny velkoformátovými žulovými deskami, na které navazují žulové dílce okrajových říms. Na vzdušné straně koruny hráze se nachází 4 malé balkóny s kamenným zábradlím přesazené vně půdorysné linie hráze. Součástí koruny je ocelolitinové zábradlí při obou lících hráze. Před zábradlím na vzdušné straně koruny jsou umístěny stožáry veřejného osvětlení (10 ks). Koruna hráze byla původně odvodněna pouze 4 ks vpustí, což se opravou změnilo na více než 20 dešťových vpustí.

Specifikem této nádrže je její umístění přímo ve městě. Je velmi oblíbeným místem pro odpočinek, a to nejen pro letní koupání, ale celoročně je jak hráz, tak park na vzdušné straně využívána k procházkám a pro obyvatele Jablonce je přehrada opravdu srdeční záležitostí.

Jak z popisu vodního díla vyplývá, jde o stavbu, která je nejen oblíbená pro své umístění a kamennou krásu, ale je i ze zákona chráněná jako památka. Tomu se samozřejmě musel podřídit i projekt, který v maximální možné míře zachoval původní materiály, odstíny zábradlí a veřejného osvětlení.

Základními požadavky, které oprava musela splnit, bylo zajištění narušené linie a stability římsových kvádrů, vybudování funkční hydroizolace (původní stavba hydroizolaci neobsahovala), oprava a nové nátěry ocelolitinového zábradlí a stožárů veřejného osvětlení.

Postupně byly všechny části koruny hráze rozebrány a bylo nutné odstranit velmi kvalitní podkladní beton, který na této více než 110 let staré stavbě vlastně nahrazoval hydroizolaci. Jeho kvalita obsluhu výkonných hydraulických kladiv překvapila. Tento původní beton nahradila železobetonová deska a izolační vrstva. O technologickém postupu provedení hydroizolační vrstvy byly vedeny mezi zhotovitelem, objednatelem a autorským dozorem rozsáhlé konzultace během kontrolních dnů. Výsledné řešení je kombinací „těžkého asfaltového pásu“ a tekuté izolace „Baker“. Pro bezchybné ukončení izolační vrstvy na římsových kvádrech musela být do těchto kvádrů vyfrézována podélná drážka. Ta byla v první fázi frézována poddodavatelsky speciální „pilou“, ve druhé fázi se osvědčilo vyříznutí této drážky „ručně“ do volných ještě neusazených kvádrů.

Jako další problém se ukázala větší výška nášlapových chodníkových kvádrů, která musela být pro zachování konečné výšky pracně kamenickým způsobem zmenšena.

Přestože koruna hráze musí ctít svoji historickou podobu, musí současně ukrývat několik chrániček pro elektrické vedení, sdílení dat apod. Jejich umístění bylo opět důvodem několika problémů se zachováním přesných výsledných výšek a sklonů pro správnou funkčnost odvodnění koruny hráze.

Litinové sloupky zábradlí byly z podstatné části zachovány, pomístně opraveny, jen v několika případech došlo k celkové repasi. Vodorovné trubky zábradlí musely být nahrazeny novými.

Stožáry veřejného osvětlení zůstaly zachovány původní, byly kvalitně opraveny odbornou firmou.

Výsledkem stavby je vydařená obnova důležitého architektonického prvku Jablonce nad Nisou, z hlediska majitele a odpovědného správce byla zajištěna funkčnost této části vodního díla a bylo zamezeno degradaci kamenné hráze pronikáním srážkové vlhkosti do její konstrukce.

Stavba byla financována z vlastních prostředků Povodí Labe.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 5x

7:44 ČEZ číslo týdne: 5x

5x zlevnil letos ČEZ Prodej zákazníkům elektřinu a plyn.