Povodí Ohře: Projednáváme možnosti spolupráce na Edmundově soutěsce

02.06.2024 11:44 | Tisková zpráva

V pátek 24. května proběhlo jednání zástupců státního podniku Povodí Ohře, Národního parku České Švýcarsko a obce Hřensko k aktuální situaci v Edmundově soutěsce. Zaměřujeme se na provedení nutných prací v celém úseku.

Povodí Ohře: Projednáváme možnosti spolupráce na Edmundově soutěsce
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Jednání probíhalo přímo v terénu a pozornost se zaměřovala na stav ohořelých stromů, u nichž hrozí pád na turistickou stezku a do koryta řeky Kamenice. Diskutovaly se varianty spolupráce k jejich odstranění, ale i zajištění úklidu již spadlých dřevin. Jedná se o práce, které jsou v tomto skalnatém kaňonu, který je částečně přístupný pouze z lodi, technicky velmi náročné. Nyní se projednávají teoretická řešení zohledňující zákonné povinnosti každého ze zúčastněných, ale i technické a finanční možnosti. Primární je pro nás také bezpečnost pracovníků.

„Probíhají pravidelná jednání, na nichž hledáme možnosti společného a efektivního řešení. Každá strana přináší na problematiku různý pohled, a věřím, že díky aktivnímu přístupu se nám podaří dílčími kroky plány realizovat,“ okomentovat situaci generální ředitel státního podniku Povodí Ohře Jan Svejkovský. „Prevence škod povodněmi standardně stojí nad režimem ochrany přírody národního parku, ve kterém soutěsky říčky Kamenice leží. I v tomto mimořádně zranitelném přírodním prostředí může správce vodního toku provádět nutnou údržbu koryta tak, aby se v něm nehromadilo dřevo, které by v případě povodně bylo pro obec ohrožením. Správa národního parku přitom poskytuje potřebnou součinnost tak, aby údržba byla proveditelná,“ doplňuje Petr Kříž, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

Údržbu přibližně na 3 km dlouhého úseku řeky Kamenice zajišťovalo pro Povodí Ohře s. p. město Hřensko, které vypovědělo práce v úseku Edmundovy soutěsky. Objednávka zahrnovala také čištění rybího přechodu a koryta toku přímo ve Hřensku, které bude obec provádět i nadále.

Stav v Edmundově soutěsce monitorujeme a jednou měsíčně celý úsek o délce 1,8 km prochází poříčný, který sleduje a zaznamenává aktuální stav. Ze zákona musí Povodí Ohře zajistit plynulé průtočné koryto vodního toku ať už vlastními silami nebo externím dodavatelem.

V současné době je Edmundova soutěska pro veřejnost uzavřena z důvodu bezpečnosti návštěvníků.    

„Obec nechala zhotovit dendrologický posudek, na jehož výsledky nyní čekáme a které společně prodiskutujeme. Prioritou obce je v první řadě protipovodňová bezpečnost obce a ochrana života, zdraví a majetku a také bezpečné zpřístupnění cest v Edmundově soutěsce, aby se obec mohla starat o svůj majetek s péčí řádného hospodáře a v co nejbližší době otevřít cesty pro turisty. Máme zájem komunikovat a najít s Povodím Ohře i s Národním parkem České Švýcarsko společné řešení,“ sdělila Kateřina Horáková, starostka obce Hřensko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Enormní zájem Poláků o Česko

20:48 CzechTourism: Enormní zájem Poláků o Česko

Více než pět desítek novinářů se účastnilo tiskové konference, kterou ve Varšavě uspořádalo tamní za…