Pražská strojírna: Jedna z nejstarších českých strojíren nasadí do výroby prvního robota

23.07.2024 16:08 | Tisková zpráva

Jedna z nejstarších strojíren v České republice nasadí po 192 letech od svého založení do výroby prvního robota. Robotické pracoviště od firmy Cloos v Pražské strojírně výrazně zrychlí a zkvalitní výrobu skříní výhybkových systémů, odvodnění a dalšího příslušenství tramvajových tratí. Jediný robot nahradí práci dvou vysoce kvalifikovaných svářečů. Celková investice dosáhla výše 7 milionů korun.

Pražská strojírna: Jedna z nejstarších českých strojíren nasadí do výroby prvního robota
Foto: pstroj.cz
Popisek: Pražská strojírna - logo

„Vloni jsem v jednom rozhovoru řekl, že práce svářeče v Pražské strojírně nikdy nepůjdou robotizovat. Ve společnosti Cloos, která vyrábí svařovací roboty, to vzali jako výzvu. Ozvali se nám a společně jsme nakonec našli způsob, jak robotizovat alespoň jedno pracoviště v naší továrně,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s.

Od září letošního roku tak bude robotické pracoviště německé firmy Cloos v Pražské strojírně svařovat skříně výhybkových systémů, ve kterých je uložen mechanismus přestavování výhybky. Dále také skříňky topení, což jsou ocelové krabice chránící zapojení topného tělesa zabraňujícího zamrznutí výhybek. A nakonec skříně odvodnění, což jsou svařované vany používané k odvodu vody z tramvajových tratí.

„Jediný robot udělá za čtyři měsíce celoroční práci čtyř svářečů. Za hodinu a dvacet minut udělá práci, kterou by svářeč dělal deset a půl hodiny,“ pokračuje Robert Masarovič. Svářeči se ale podle něj o práci bát nemusí. Tato profese je dlouhodobě nedostatková a lidé, kteří dosud svařovali skříně, budou převedeni na jiná pracoviště.

Svařovací robot, který je nasazen v Pražské strojírně, musel projít několika náročnými úpravami. Nejtěžší bylo vyřešit polohování různých typů svařenců a navržení speciálního upínacího stolu připevněného k přírubě polohovadla. Dalším krokem v robotizaci výroby v Pražské strojírně bude společný vývoj svařování konstrukcí, na kterém chce továrna spolupracovat se společností Cloos.

„V prvním kole chceme společně vyvinout robota na svařování srdcovek. Vývoj plánujeme na dva roky a budeme do něj investovat dva milióny korun. Pokud se nám takového robota podaří vyvinout, byli bychom první na světě. Úspory a urychlení práce by byly obrovské,“ uzavírá ředitel Pražské strojírny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Zrcadlová kaple má svůj aršík

7:14 Česká pošta: Zrcadlová kaple má svůj aršík

Jan Kavan je autorem výtvarného návrhu nového příležitostného poštovního aršíku Kaple Zvěstování Pan…