Prožijte Noc s hvězdami na zámku Zahrádky již v sobotu 6. srpna

19.07.2016 14:43 | Zprávy

XVIII. ročník benefičního koncertu se uskuteční na zámku Zahrádky pod záštitou premiéra ČR Bohuslava Sobotky, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hany Maierové, rektora Univerzity Karlovy Prof. MUDr. Tomáše Zimy CSc a starosty obce Zahrádky Ladislava Chvojky.

Prožijte Noc s hvězdami na zámku Zahrádky již v sobotu 6. srpna
Foto: Martin Production
Popisek: Noc s hvězdami

Vážené dámy a vážení pánové,

dovolte, abychom Vás jménem agentury Martin Production, Via Gabrety a zámku Zahrádky co nejsrdečněji přivítali na již plnoletém 18. ročníku benefičního koncertu „Noc s hvězdami“, tentokráte již podruhé na zámku Zahrádky.

Něco málo z historie zámku….

Vdova po Václavovi z Vartenberka (viz rod šlechtické rodiny Vartenberkové) Kateřina sídlila do své smrti roku 1552 na hradu Vítkovec u 3 km vzdálených Holan. Roku 1547 se rozhodla pro svého syna Jana postavit nové sídlo svého rozsáhlého panství v Zahrádkách. Zámek byl stavěn u Robečského potoka na místě, kde stávala o 200 let dříve tvrz. Nazývala ho původně Nový Vítkovec a dostavěla jej se synem roku 1550. Zemřela o dva roky později, když stačila předtím své panství rozšířit dalšími nákupy. Nové sídlo bylo pojmenováno Nový zámek a celé území pak mnoho dalších let Novozámeckým zbožím, panstvím.

Po bitvě na Bílé hoře Jan z Vartenberka roku 1622 panství včetně zámku ztratil a konfiskát koupil o rok později Albrecht z Valdštejna. Panství pak spojil do velmi rozsáhlého území Frýdlantského panství na severu Čech. Nový zámek nechal upravit do barokní podoby a u něj vybudoval zámecký park. Po Albrechtově smrti roku 1634 v Chebu zámek připadl jeho manželce a pak dceři Marii Alžbětě. Ta se provdala za hraběte Rudolfa Kounice z šlechtického rodu Kouniců. Ti provedli na zámku i v okolí další úpravy, např. nedaleký tok Robečského potoka přes údolí Peklo (dnes NPP Peklo) upravili pro plavbu zámeckých hostí. Na zámek jezdili známí Češi – Josef Dobrovský, František Palacký, Pavel Josef Šafařík, Božena Němcová. V roce 1897 Kounicové po meči vymřeli, od dědiček zámek získal krátce rod Lichtenštejnů, kterým byl zámek roku 1945 vyvlastněn.

Později zde vytvořilo Ministerstvo zahraničního obchodu Domov mládeže a středisko pro zahraniční studenty. S tím souvisí zajímavost, že se o Zahrádkách několikrát zmínil i africký student Mireček ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze. Koncem 20. století jej měla v majetku pražská Karlova univerzita a nechala jej upravit.

30. ledna 2003 zámek i s vybavením a obrazovou galerii vyhořel. Příčinou byl zřejmě elektrický zkrat, pozdní nahlášení a mráz znesnadňující hasební práce. Na budově byla škoda 87 milionů korun, na vybavení 4,5 milionu korun.

Krátce po požáru obec vypsala sbírku na obnovu zámku. Areál i s parkem je nyní volně přístupný. Odhadované náklady na jeho opravu činí 100 milionů korun.

A teď k historii benefičních koncertů

Zdá se to být až neuvěřitelné, ale benefiční koncert „Noc s hvězdami“ se poprvé uskutečnil před 17 lety v roce 1999, a letos se se svojí „plnoletostí“ již podruhé koncert uskuteční na vyhořelém zámku Zahrádky.

V roce 1999 poprvé majitel hradu Houska ing. Jaromír Šimonek společně s redaktorkou Čs. rozhlasu – Region Janou Huzilovou a redaktorkou rádia Impuls Jitkou Vlkovou oslovil zpěváka Martina France (www.martinfrance.cz ) a jeho agenturu Martin Production (www.martinproduction.eu ), který pochází z tohoto kraje, zda by nechtěl vymyslet nějaký kulturní projekt. A tak se začala budovat tvář benefičních koncertů „Noc s hvězdami“.

Začátky nebyly vůbec jednoduché, ať už ve shánění sponzorů, tak i samotných účinkujících. Hned při prvním koncertě v roce 1999 zde bylo přibližně 40 diváků a to především z řad rodinných příslušníků a kamarádů. Ale postupně přibývalo jak sponzorů, i když z počátku po tisícových částkách (ale zaplať pánbůh za ně), tak i jména interpretů začala být čím dál tím víc zvučnější.

18. ročník – 6. srpna 2016

Letošní 18. ročník se již podruhé představí na vyhořelém zámku Zahrádky. Po loňské zdejší, velmi úspěšné premiéře, kdy se začaly prodávat i vstupenky na stání se tedy pouštíme do dalšího ročníku.

A tak se zde v útrobách zámeckého nádvoří objeví většina interpretů premiérově, i když někteří ze zpěváků už akci „Noc s hvězdami“ už zažili. A koho, že letos uvidíte a uslyšíte? Například absolutně nestárnoucí pěvecké duo KAMELIE, objeví se zde i další legenda čs. popmusic a ta se na této akci objeví vůbec poprvé – RICHARD TESAŘÍK. Svou premiéru si nejenom v Zahrádkách, ale na koncertu jako takovém odbydou například zpěvák známý z televizní soutěže „Tvoje tvář má známý hlas“ DAVID KRAUS, semifinalistka pěvecké soutěže „Hlas Československa“ ELIS, zpěvačka a herečka BARBORA MOTTLOVÁ, countryová zpěvačka ŠÁRKA REZKOVÁ, gospelová zpěvačka LEONA GYONGYOSI nebo muzikálová představitelka hlavní role v muzikálu Fantom opery MONIKA SOMEROVÁ.

Na rozdíl od premiérově zpívajících interpretů se na tomto koncertu italský zpěvák DAVIDE MATIOLLI, zpívající herečka a hrající zpěvačka SVĚTLANA NÁLEPKOVÁ, již po patnácté zpívající skladatel JAREK ŠIMEK nebo na této akci osmnáctým rokem zpívající zpěvák a producent MARTIN FRANCE. Bez moderátorských matadorů tohoto koncertu se jmény MARKÉTA MAYEROVÁ a SLÁVEK BOURA, si tento koncert už není snad možné ani představit. Večerní koncert kapel opět bude moderovat VLASTA VÉBR. Pro návštěvníky máme i letos opět připravené překvapení v podobě některého z umělců, kterého odtajníme samozřejmě až přímo na zámku Zahrádky.

Na koncertu kapel od 21.00 se Vám představí kapely: KAPLANS FRIENDS BLUES BAND, ANGELS, EL ECTRO FOLK, ELEMENT.

Tímto součtem se od 1. ročníku až k letošnímu šestnáctému ročníku vystřídalo cca přes 540 účinkujících, kdy všichni účinkující vystupovali bez nároku na honorář, pouze za cestovné a výtěžek byl každý rok poukázán na obnovu a rekonstrukci hradu Houska a letos se tedy vybrané finance poukáží již podruhé na obnovu zámku Zahrádky.

Za celou tuto již letitou tradici si tento benefiční koncert získal jména a tradici nejenom v severočeském kraji, ale jeho jméno „Noc s hvězdami“ už v podstatě znají po celé republice. Takto se z tohoto projektu stal dle slov novinářů jediný pravidelný letní festival popové muziky.

Podmínkou pro účinkování interpretů na této akci je bezpodmínečně zpívání na živo a to buď na halfplayback nebo s muzikanty.

Vítejte na 18. benefičním koncertě „Noc s hvězdami“ ovšem letos už podruhé na zámku Zahrádky v obci Zahrádky u České Lípy.

Na setkání s Vámi na zámku Zahrádky v sobotu 6. srpna 2016 se těší
hlavní organizátor a producent koncertu Martin France s jeho produkčním týmem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

22:03 Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

Zpřístupněné jeskyně České republiky se již z větší části vzpamatovaly z přívalů vody a větru v uply…