Značku Regionální potravina uděluje od roku 2010 ministr zemědělství, administrátorem soutěže je Státní zemědělský intervenční fond a vyhlašovatelem soutěže v Plzeňském kraji je letos opět Úhlava o.p.s. jako nositel projektu ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví, z.s. Soutěž podporuje i Krajská agrární komora Plzeň.
„Pravidla jsou prakticky stejná, jako v předchozích letech. Přihlášený produkt musí být vyroben v Plzeňském kraji a podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent. Další pravidla a kritéria soutěže stanovuje Metodika pro udělování značky Regionální potravina,“ vysvětluje koordinátor soutěže za Plzeňský kraj Ivo Šašek.
„Výrobky hodnotí nezávislá odborná komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR a Plzeňského kraje. Vítězům jednotlivých kategorií následně ministr zemědělství v součinnosti s hejtmany jednotlivých krajů propůjčí právo používat značku Regionální potravina po dobu 4 let,“ doplňuje koordinátorka Helena Hnojská.
Soutěží se v devíti kategoriích:
-
masné výrobky tepelně opracované
-
masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
-
sýry včetně tvarohu
-
mléčné výrobky ostatní
-
pekařské výrobky včetně těstovin
-
cukrářské výrobky včetně cukrovinek
-
alkoholické a nealkoholické nápoje s výjimkou vína z hroznu révy vinné
-
ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
-
ostatní
V současné době mohou spotřebitelé vybírat z celkem 410 oceněných produktů od 314 výrobců, kteří jsou držitelé ocenění Regionální potravina. Díky vítězství v soutěži a možnosti používat tuto značku bylo v minulosti zviditelněno mnoho zajímavých a zejména chutných regionálních výrobků od malých a středních producentů, o kterých by veřejnost nevěděla, nebo by byla známa jen malému okruhu spotřebitelů. Titul Regionální potravina přináší výrobcům velmi zajímavé možnosti zviditelnění.
„Výrobky jsou propagovány na prezentačních akcích nejen v kraji, ale i na významných tuzemských a zahraničních veletrzích, jako například Země Živitelka nebo IGW Berlín. Dalším benefitem je také spolupráce s gastronomickými časopisy GURMET či APETIT nebo s pořady Výleťák a Herbář. Vítězové jsou taktéž prezentováni v regionálních a celostátních katalozích, které jsou zdarma rozdávány zájemcům na vhodných akcích. Veškeré podrobnosti o oceněných produktech najdou spotřebitelé také ZDE,“ připomíná Ivo Šašek.
V současnosti probíhá přijímání přihlášek od výrobců, které bude ukončeno 9. dubna 2020. Zasedání hodnotitelské komise proběhne 22. dubna 2020. Slavnostní vyhlášení vítězů a předání ocenění proběhne letos 16. května 2020 v Plzeňském Prazdroji.
Veškeré informace o soutěži včetně platné Metodiky pro udělování značky Regionální potravina a příklady vyplněných žádostí jsou k dispozici ZDE, ZDE a ZDE.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva