„Podporou osvětových projektů jako je Klima mění Česko se snažíme motivovat města, obce a další subjekty k tomu, aby pochopily, že je nejvyšší čas začít podnikat kroky, které se ještě nedávno jevily jako nepotřebné. Ať je to ochrana před extrémy počasí, ochrana vodních zdrojů, úspora energií či rozvoj zelené a modré infrastruktury,“ uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.
A právě zpřístupnit široké veřejnosti problematiku změny klimatu srozumitelnou formou a představit reálná řešení je cílem nového čtyřdílného dokumentárního cyklu z kuchyně České televize. Pro představení výrazného fenoménu 21. století zvolili autoři věcný a racionální styl a problematiku prezentují na základě fakt, analýz i komentářů odborníků. V jednotlivých dílech se pak zaměřují na průvodní jevy klimatické změny, její dopady na běžný život lidí i na konkrétní adaptační opatření ze strany jednotlivých aktérů – státu, měst a obcí, institucí i jednotlivců.
„Uvědomujeme si, jak je důležité veřejnost nezaujatě informovat o celé problematice a seznamovat ji nejen s hrozbami, ale i možnostmi řešení a financování. Právě nedostatek financí bývá kamenem úrazu a s nimi může Fond pomoci. Investice k zavádění klimatických opatření nabízí Fond již řadu let, a to jak ze svých zdrojů tak prostřednictvím administrovaných dotačních programů,“ informuje Petr Valdman.
Natáčení seriálu probíhalo ve třinácti krajích České republiky, tvůrci zavítali do téměř třiceti rozmanitých lokalit – od menších obcí až po největší města.
Dokumentární cyklus bude vysílat Česká televize na programu ČT 2. První díl odstartuje již 13. listopadu v 17 hodin s reprízou v pátek od 19:25. Další tři díly pořadu budou premiérově odvysílány v úterní odpoledne: 20.11., 27.11. a 4.12., jejich repríza následně proběhne v pátečním večerním čase.
Pořad připravil Daniel Tichý a Michal Žák.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva