SZPI: Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

20.04.2022 7:34 | Tisková zpráva

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.

SZPI: Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 48 provozovnách společného stravování a posoudili zde 54 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 13 % z kontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení – vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a zejména měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a také laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v akreditované laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 8 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat mírné zlepšení, kdy v roce 2020 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u více než 17 % hodnocených vzorků, celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Inspektoři SZPI hodnotili i značení výskytu alergenních látek v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. Inspektoři posuzovali, zda v jídelním lístku nebo jinou formou poskytované informace o alergenech jsou ve shodě s použitou recepturou a složením skutečně použitých surovin. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 22 % vzorků hodnocených pokrmů. Přítomnost nedeklarované alergenní látky v pokrmu může u citlivých jedinců způsobit vážné zdravotní problémy.

SZPI realizovala i kontrolní akci ověřující druhovou pravost masa deklarovanou v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. U 20 % hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo deklarováno v nabídce a spotřebitel tak byl uváděn v omyl ohledně skutečného složení pokrmu.

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků hodnocených v rámci kontrolních akcí je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly: Fritovací olejeAlergenyDruhová pravost masa.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jaroslav Faltýnek byl položen dotaz

Děláte ve sněmovně vůbec něco?

Dobrý den, zajímalo by mě, co jako poslanec děláte, že o vás není vůbec slyšet? Ani nikde v televizi jsem vás dlouho neviděl, nečetl s vámi žádný rozhovor. Přijde mi, že vás Babiš nechal kandidovat jen proto, aby vám zajistil dobře placené místo, ale jakoby vám zakázal, abyste se po vašem skandálu v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Trutnově probíhá výsadba nových lip na hřbitově

16:33 ČEZ: V Trutnově probíhá výsadba nových lip na hřbitově

Trutnovský hřbitov se zazelená osmnácti novými lípami. Nadace ČEZ na nákup rostlin přispěla částkou …