Sanatoria Klimkovice: Setkání na Den dětské mozkové obrny bude určeno pro pacienty i odbornou veřejnost

04.10.2022 16:14 | Tisková zpráva

Na letošní Světový den dětské mozkové obrny, jehož cílem je připomínat potíže, ale i možnosti pacientů s tímto onemocněním, připravila Sanatoria Klimkovice setkání pro rodiče dětí s DMO, dospělé pacienty i odbornou veřejnost. Akce se v celém areálu, s využitím prostor dětské i dospělé léčebny, bude konat ve čtvrtek 6. října od 14 hodin.

Sanatoria Klimkovice: Setkání na Den dětské mozkové obrny bude určeno pro pacienty i odbornou veřejnost
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Pacienti s DMO tvoří velkou část klientely naší dětské léčebny, mnoho jich rehabilituje i v naší dospělé léčebně. V České republice jsme se stali autory konceptu intenzivní neurorehabilitace pro lidi s DMO. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
To jsou samozřejmě důvody, proč si Den dětské mozkové obrny v Sanatoriích Klimkovice každoročně připomínáme. Letos bude naše setkání o to významnější, že po dvou covidových letech budeme mít konečně první příležitost prezentovat naše výsledky nového programu intenzivní neurororehabilitace pro děti s DMO hrazeného z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Jozef Dejčík, ředitel Sanatorií Klimkovice.

Ve vestibulu dětské léčebny budou prezentovat různé formy pomoci, ale také rehabilitační pomůcky, ortézy nebo vozíky jejich výrobci a specialisté i různé nadace.  K vyzkoušení budou lázeňské, především zážitkové procedury, na programu budou ukázky canisterapie, setkání s maskoty dětské léčebny dívenkou Emou a lemurem Pištou, tvůrčí dílny a mnoho další zábavy. Od 18 do 19 hodin vystoupí se svou show oblíbený klaun Hopsalín.

„Moc se těšíme na naše malé pacienty a jejich rodiče i na rodiny z okolí, které se o problematiku zajímají. Budeme mít pro ně připravenu zábavu i poučení, a rodiče dětí s postižením jistě najdou i mnoho inspirace, nebo třeba pomůcek, které by jim mohly usnadnit život s hendikepovaným dítětem,“ uvedla vedoucí fyzioterapeutka dětské léčebny Lucie Willaschková.

Odborný program odstartuje v 15.20 v kinosále dospělé léčebny. Přednášky budou určeny pro fyzioterapeuty, lékaře, speciální pedagogy, ale třeba i zájemce z řad rodičů dětí s DMO. Zúčastní se jich specialisté z celého regionu. O možnostech zrakové terapie pro děti s DMO bude hovořit Pavlína Prymusová z Očního centra Vidum. O práci s pacienty s DMO v ordinaci rehabilitačního lékaře bude referovat Irina Chmelová, primářka Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Vývojovou kineziologii ruky v kontextu rehabilitace dětí s DMO přiblíží Elena Žiaková z katedry fyzioterapie a pohybového sytému Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě. Přínos homeopatie v rehabilitaci osvětlí pediatrička Květoslava Kacířová.

Nově od roku 2020 jsou pobytové, intenzivní neurorehabilitace pro děti s dětskou mozkovou obrnou v odborných léčebných ústavech hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Novinka ulevila rodinám, které se po mnoha letech mohly začít soustředit na práci se svými dětmi, nikoliv na shánění finančních prostředků na odbornou pomoc prostřednictvím nadací, sponzorů, nebo dokonce sběrem plastových víček. V roce 2011 jako první v České republice začala po vzoru zahraničních specializovaných pracovišť intenzivní neurorehabilitace poskytovat také Sanatoria Klimkovice. Na závěr čtvrtečního odborného programu proto shrne Romana Holáňová, vedoucí fyzioterapie Sanatorií Klimkovice, bezmála tříleté zkušenosti, a hlavně výsledky tohoto programu, hrazeného zdravotními pojišťovnami, v klimkovickém odborném léčebném ústavu, a zasadí ho do širšího kontextu intenzivní neurorehabilitace poskytované v Sanatoriích Klimkovice.  

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo v roce 2013 v Česku evidováno 4393 dětí do 18 let s vykázanou diagnózou G80 (dětská mozková obrna) na pozici hlavní diagnózy. Informační portál pro osoby se specifickými potřebami Helpnet v roce 2020 uváděl odhad počtu dětských i dospělých pacientů v ČR až na 20 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…