Správa železnic: Úspěšným nákupem elektřiny ušetříme dopravcům tři čtvrtě miliardy

19.10.2024 20:11 | Tisková zpráva

Správa železnic úspěšně dokončila nákup silové trakční elektřiny pro dopravce na příští rok. Její nákupní cena činí 2 431 korun za MWh, což oproti letošnímu roku přinese celkovou úsporu 750 milionů korun. Díky aktivnímu přístupu se podařilo snížit o desítky procent také cenu elektřiny a plynu pro vlastní potřebu a další odběratele. Celkem vyjde o 230 milionů levněji než letos.

Správa železnic: Úspěšným nákupem elektřiny ušetříme dopravcům tři čtvrtě miliardy
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Správa železnic odebere v příštím roce pro dopravce 1 219 857 MWh silové trakční elektřiny. Osmdesát procent z tohoto množství již nakoupila na energetické burze. Zbývajících dvacet procent zajistí na denním trhu s elektřinou (tzv. SPOT). Cena silové elektřiny nakoupené na burze pro rok 2025 je 2 431 korun za MWh, zatímco letos činí průměrná cena včetně SPOTu 3 063 korun za MWh. Meziroční úspora Správy železnic a dopravců by tak měla přesáhnout 750 milionů korun.  

Distribuční složka ceny trakční elektřiny činí letos 724 korun za MWh. Její výše na příští rok bude stanovena v první polovině prosince po oznámení cenového rozhodnutí ERÚ.

Správa železnic dále odebere 180 GWh elektřiny a 135 GWh plynu pro vlastní potřebu a další odběratele. Cenu se podařilo oproti předchozímu období výrazně snížit u obou komodit. V případě elektřiny jde o meziroční úsporu 30 procent, u plynu pak 25 procent. Všichni odběratelé tak dohromady ušetří 230 milionů korun.

V rámci centrálního nákupu pořizuje elektřinu a plyn pro více než 9 tisíc odběratelů, nechybí mezi nimi ani 13 subjektů z resortu dopravy. Kromě samotného Ministerstva dopravy jsou to například České dráhy, Ředitelství silnic a dálnic, Státní fond dopravní infrastruktury nebo Řízení letového provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Správa železnic: Úspěšným nákupem elektřiny ušetříme dopravcům tři čtvrtě miliardy

20:11 Správa železnic: Úspěšným nákupem elektřiny ušetříme dopravcům tři čtvrtě miliardy

Správa železnic úspěšně dokončila nákup silové trakční elektřiny pro dopravce na příští rok. Její ná…