Státní veterinární správa: Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin vyloučil přenos onemocnění COVID-19 zvířaty a potravinami

23.03.2020 9:15 | Zprávy

Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci zveřejnil analýzu, ve které zkoumal možnosti přenosu viru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění Covid-19 prostřednictvím nakažených domácích zvířat nebo kontaminovaných potravin.

Státní veterinární správa: Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin vyloučil přenos onemocnění COVID-19 zvířaty a potravinami
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Úřad došel k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu nebo potraviny mohly hrát roli při šíření koronaviru.

Genetická struktura viru SARS-CoV-2 naznačuje, že jeho původním zdrojem bylo zvíře. Virus pravděpodobně pochází z nějakého druhu netopýra a mohl existovat i nějaký mezihostitel. Přechod viru SARS-CoV-2 z člověka na jiné živočišné druhy se však v současnosti podle dostupných publikovaných poznatků a informací zdá být nepravděpodobný.

V Hongkongu byla zjištěna přítomnost genomu viru SARS-CoV-2 v nosní a ústní dutině psa, který přišel do styku s nakaženým pacientem; zjištění genomu však není dostatečným důkazem pro závěr, že toto zvíře bylo nakaženo. Nelze vyloučit pasivní kontaminaci, zejména pokud je virus SARS-CoV-2 schopen přežívat na vlhkých slizničních membránách.

Francouzský úřad rovněž prověřoval možnost kontaminace potravin osobou nemocnou nebo osobou, která je přenašečem viru SARS-CoV-2 bez příznaků. Možnost přímého přenosu viru SARS-CoV-2 potravinami získanými z kontaminovaných zvířat byla francouzskými vědci vyloučena. Dále bylo zjištěno, že na základě současných informací je možné přenos viru SARS-CoV-2 přímo přes trávicí trakt odmítnout. Stejně jako jiné známé koronaviry je virus SARS-CoV-2 citlivý na teploty používané při vaření, takže lze říci, že tepelná úprava ho účinně likviduje.

Nakažená osoba může kontaminovat potraviny tehdy, když je připravuje nebo s nimi manipuluje se špinavýma rukama, nebo prostřednictvím infikovaných kapének vylučovaných při kýchání a kašli. Účinným způsobem bránícím kontaminaci potravin virem SARS-CoV-2 je řádné uplatňování zásad správné hygienické praxe.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D. byl položen dotaz

Nezávislost

Senátor Hraba napsal zajímavý komentář k vítězství Trupma. Tvrdí v něm, že to bude pro Evropu znamenat, že se bude muset naučit o sebe postarat sama a nespoléhat na to, že naše problémy vyřeší někdo jiný. Co si o tom myslíte vy? Nemyslíte, že to je svatá pravda, a že EU i my jsme se měli dávno snaži...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Nejnebezpečnější problémy v únikových cestách jsou nenápadné

19:39 HZS ČR: Nejnebezpečnější problémy v únikových cestách jsou nenápadné

Únikové cesty jsou v případě, že v budově vypukne požár, mnohdy jedinou nadějí na záchranu. Zároveň …