Za uplynulých 25 let prošel pekárenský obor dynamickými změnami, prostřednictvím nových technologií, surovin a přísad reagovali pekaři na rychle se měnící tržní prostředí a spotřebitelské preference. Výrobky pekařského sortimentu zajišťuje dnes okolo pěti desítek velkopekáren a přibližně sedm set středních a řemeslných provozoven. Zejména lokální řemeslné pekárny oživují nabídku sortimentu na trhu a získávají si po vzoru farmářských trhů čím dál větší prostor v regálech obchodů. Spotřeba chleba však za poslední čtvrtstoletí klesá: dle předběžných údajů Českého statistického úřadu se v loňském roce vyrobilo v České republice necelých 300 000 tun chleba. Jeho výrobci tak musí svádět tuhý boj o zákazníka nejen kvalitou a šíří nabídky, ale také propagací "Božího daru".
Český pekařský trh je jeden z nejvyspělejších v Evropě
Český pekařský trh je v současnosti dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě. „Zákazník si dnes může skutečně vybrat,“ uvádí předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal a doplňuje: „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit. Za uplynulé čtvrtstoletí se také výrazně zvýšila hygiena výroby a distribuce chleba.“
Díky servisu obchodů je čerstvý chléb dostupný sedm dní v týdnu; balený a krájený chléb, či chleby o menších hmotnostech usnadňují jeho větší hospodárnost i praktičtější konzumaci. Řemeslná pekařství a firemní prodejní speciálky pak oživují a doplňují širokou nabídku na trhu. „Nejoblíbenější však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava,“ potvrzuje Jaromír Dřízal. Zákazníci rovněž preferují své lokální „chlebové favority", které pak vyhledávají na regálech obchodů. Kvalitní český chléb patří mezi „rodinné stříbro" naší gastronomické tradice. Jeho hodnotu ocení každý, kdo na delší dobu vycestuje do zahraničí.
Spotřeba a cena chleba v České republice
Dle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v roce 2013 vyrobilo v České republice 293 629 tun chleba. Přes sedm set českých pekáren tak denně vyrobí okolo 800 tun chleba, což je více než jeden milion upečených bochníků. Průměrná spotřeba chleba na obyvatele za rok 2013 tak odpovídá úrovni 40 kg na osobu a rok.
„Český spotřebitel v loňském roce průměrně utratil za chléb necelých tisíc korun. Spotřebitelská cena 1 kg chleba, která aktuálně dle ČSÚ činí 23 Kč, je v porovnání s okolními státy výrazně nižší. Dle šetření Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější mezi státy Evropské unie. Například v Německu či Rakousku je chléb v pekařství až o polovinu dražší než jeden litr benzínu. Již dávno v Čechách neplatí pravidlo, že cena bochníku chleba zhruba odpovídá ceně litru benzínu,“ konstatuje Jaromír Dřízal. Cenu chleba příliš neovlivní ani letošní dobrá sklizeň obilí, protože kvalita potravinářské pšenice a žita je nevyrovnaná, což s sebou přinese pro pekaře vícenáklady v technologickém procesu výroby.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva