Turistický spolek Lipenska: Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi

04.02.2021 19:38 | Zprávy

Díky koronakrizi upekli Roman a Josef výbornou Kynutou buchtu. Originální bistro na malebném náměstí v Horní Plané.

Turistický spolek Lipenska: Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Tady od konce minulého roku podle babiččiných receptů pečou vynikající kremrole, buchty, koláče, věnečky. Místní i turisté si zde kupují bramborové housky, vícezrnné pečivo, italské bagetky, slano-kmínové housky atd.  „Prvotní myšlenka přišla v první vlně uzavření provozoven.

Otevřeli jsme "okénko" a měli jsme úspěch. Babiččiny recepty se osvědčily. Zájem mají místní i turisté, kterých je teď ale minimum, ale i místní,“ uvádí majitelé bistra Roman Koprolín a Josef Šabaka.

Příjemné je to i kvůli tomu, že v Horní Plané zanikla loni v létě dlouholetá pekárna firmy COOP.

„Bistro Kynutá buchta je naše nové dítě, které je stále třeba opečovávat. Máme velký zájem setrvat a vyvíjet se. Ráno v 6 budíček a večer v 22 vypínáme stroje,“ doplňují.

Dva kluci Roman Koprolín a Josef Šabaka spolu začali na Lipensku podnikat před více než třemi lety, kdy začali provozovat penzion Rak v Černé v Pošumaví. Jednařicetitiletý Roman se věnuje gastronomii celý život, o devět let starší Josef je ekonom, který studoval operní zpěv, se od začátku báječně doplňují. Proto se jim hned začalo dařit. Díky píli, náročnosti a nasazení opakovaně získali ocenění  penzion roku v anketě dopenzionu.cz.

Podnikání jim ale zkazila koronakrize, od dubna 2020 nemohli nikoho ubytovat, pak se vše vrátilo do normálních kolejí, od října znovu platí vládní zákaz. Roman a Josef se ale nespokojili s nadávkami na současný stav a vymysleli nový plán – originální bistro.

Tady prodávají své originální cukrovinky, ale i pečivo z okénka, kde si jej kupují místní i turisté. Mají již řadu stálých zákazníků. „Máme štěstí, že jsme na dobrém místě a hlavně máme stále co nabízet. Máme široký záběr. Od lahůdek, přes úplnou klasiku koláčů a buchet a rádi inovujeme tradiční zákusky,“ Teď tu stabilně pracují tři zaměstnanci, několik brigádníků. Kluci z Kynuté buchty čekají nárůst výroby. „Před létem jsme slíbili třem lidem zaměstnání. Tak snad je nezklameme,“ uzavírají.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Zase jen řeči

Vy tvrdíte, jak je třeba reagovat na zpětnou vazbu od lidí. To si myslím taky. Ale pak koukám, že jste se neobtěžoval reagovat ani na jeden z dotazů zde. Tak si představujete tu komunikaci v praxi? Podle mě je to tak se vším. Jako politici něco slibujete, ale realita je pak úplně jiná.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Do modernizace Temelína letos půjde 3,1 miliard korun

13:33 ČEZ: Do modernizace Temelína letos půjde 3,1 miliard korun

Modernizace v celkové výši 3,1 miliard korun plánuje letos ČEZ uskutečnit v Jaderné elektrárně Temel…