Úřad vlády: Prohlídkový okruh Benešovy vily je rozšířen o soukromý apartmán Hany Benešové

22.06.2024 7:14 | Tisková zpráva

Vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková, generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka slavnostně otevřeli 21. června 2024 v Benešově vile novou výstavu „V soukromí paní Hany“, která rozšiřuje prohlídkový okruh v Benešově vile o soukromé pokoje Hany Benešové. Úřad vlády tak pokračuje v odkazu Hany Benešové, jejíž přání bylo zpřístupnit vilu pro veřejnost v původním stavu.

Úřad vlády: Prohlídkový okruh Benešovy vily je rozšířen o soukromý apartmán Hany Benešové
Foto: Radek Kraus
Popisek: Benešova vila

„V roce, kdy si připomínáme 50 let od úmrtí paní Hany Benešové, otevíráme tyto nové výstavní prostory, které vzdávají hold ženě, která ač osobně skromná a dobrovolně ve stínu svého manžela, byla svého času ikonou svobodného Československa. Před rokem jsme společně otevřeli nový návštěvnický okruh, který spojil Památník dr. Edvarda Beneše a Benešovu vilu v jeden celek. A bylo to dobré rozhodnutí, protože tuto možnost již využilo více jak 11 tisíc lidí. Velké díky patří předsedovi vlády Petru Fialovi, který nás v našem úsilí maximálně podpořil. Byl to shodou okolností i on, kdo před rokem při návštěvě vily vyslovil přání, aby se nově zpřístupnily i ty prostory, které byly po desetiletí pro veřejnost uzavřeny. Benešova vila dle něj nemá být jen vládní rezidencí, ale místem pro všechny, kdo si chtějí připomenout cennou historii naší republiky, říká vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Veřejnosti se zpřístupní dvě místnosti v patře jihozápadního křídla, které jsou spojeny se soukromým životem Hany Benešové. Jedná se o apartmán s pracovnou a soukromou ložnicí provázaný koupelnou s dalším pokojem, kde se původně nacházela ložnice manželů Benešových a později zde přebývala komorná Hany Benešové Vilma Kulhánková. Nábytek pracovny byl instalován dle dobových fotografií a dochoval se z větší části ve sbírkách Husitského muzea v Táboře.

Interiér druhé místnosti, ložnice manželů Benešových a později pokoj komorné, je vybaven nábytkem pocházejícím z jiných částí vily, neboť původní nábytek či dobové fotografie interiéru se nedochovaly. Atmosféře intimního prostoru odpovídá výběr předmětů ve vitrínách a neformálních oděvů Hany Benešové na figurínách.

Návštěvníci budou moci spatřit nejen letní hedvábný župan paní Hany zdobený florální výšivkou a motivy odkazujícími k japonským vzorům, ale například i lněné letní šaty v bulharském stylu, které Hana nosila při neformálních příležitostech například na zahradě v Sezimově Ústí. Vitrína v pracovně je věnována osobním předmětům paní Hany, vitríny druhého pokoje připomínají každodenní život manželů ve vile. Expozice je také unikátní vystavenými sbírkovými předměty, které muzea nedávno získala od praneteře Benešových Hany Reginy Pohl ze Spojených států amerických.

„Jsem rád, že v rámci spolupráce Národního muzea s Úřadem vlády České republiky, můžeme díky zajímavým sbírkovým předmětům veřejnosti zprostředkovat autentičtější zážitek během prohlídky nově otevřených prostor vily Hany a Edvarda Benešových. Návštěvníci se mohou těšit na autentické modely a doplňky, ale také osobní předměty Hany Benešové ze sbírek Národního muzea, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

„Velice nás těší nejen možnost prezentovat více předmětů ze sbírky Husitského muzea, ale také spolupráce Národního muzea a jeho odborníků. Věřím, že návštěvníci ocení toto rozšíření prohlídkového okruhu, které vzniklo díky invenčnímu přístupu Úřadu vlády,“ říká ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka. Odkaz druhého československého prezidentského manželského páru vnímá jako součást historie naší demokratické státnosti. „Současná podoba provozního modelu areálu vily, hrobky manželů Benešových, parku a Památníku se osvědčila a dle mého názoru představuje důstojnou formu naplnění poslední vůle paní Hany Benešové,“ dodává Smrčka.

Benešova vila je otevřena od května do září šest dní v týdnu od 9 do 16 hodin. Otevřeno bude taktéž na státní svátek 28. října 2024. Čas posledního vstupu do expozic v 15 hodin (hodinu před uzavřením areálu). V pokladně Památníku si návštěvník zakoupí vstupenku a pracovník pokladny ho informuje o návštěvním okruhu a možnosti zapůjčit si audio průvodce či stáhnout aplikaci prohlídkové trasy do mobilního telefonu. V minulé návštěvnické sezóně prošlo Benešovou vilou na 11 tisíc návštěvníků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

22:03 BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

Stále častěji jsou uživatelé elektrokoloběžek nuceni řešit požáry elektrobaterií, které vyplývají i …