Úřad vlády: Vláda podpořila nezávislost veřejnoprávních médií posílením jejich financování

27.06.2024 10:17 | Tisková zpráva

Vláda Petra Fialy mimo jiné podpořila nezávislost veřejnoprávních médií schválením novel zákonů o České televizi a Českém rozhlase. Projednala dále návrh na navýšení příspěvků zařízením, které se starají o děti vyžadující okamžitou pomoc, a zajistila lepší podmínky pro vyšší využití dřeva ve stavebnictví, nejlépe z lokálních zdrojů.

Úřad vlády: Vláda podpořila nezávislost veřejnoprávních médií posílením jejich financování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Česká televize a Český rozhlas mají mít do budoucna garantovanou nezávislost i vysoký standard jejich služeb. Vláda schválila takzvanou velkou mediální novelu, která s ohledem na udržitelné financování veřejnoprávních médií počítá také s rozšířením okruhu jejich poplatníků. Nově by měly poplatky odvádět všechny domácnosti, které mají alespoň jedno zařízení umožňující příjem televizního vysílání nebo rozhlasového signálu. Díky nové legislativě má Česká televize získat do rozpočtu již od příštího roku o 865 milionů korun navíc, v případě Českého rozhlasu by navýšení bylo o 331 milionů korun.

Na návrh Ministerstva kultury vláda dala zelenou podpoře audiovizuální tvorby, na kterou bude stát nově přispívat podobně jako na kinematografii. Změny dozná i financování filmových pobídek jako zásadního ekonomického nástroje státu k získávání zahraničního kapitálu. Roční alokace na filmové pobídky bude nově navázaná na finanční výkon českého audiovizuálního průmyslu.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
94%
hlasovalo: 17664 lidí

Vláda na svém jednání dále schválila novelizaci zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech. Jde o nápravu věcí po předchozí vládě, která nastavila zákonné podmínky tak, že znalci hromadně opouštějí svou činnost. Dnes schválený návrh má tuto situaci změnit. Je navržený tak, aby stabilizoval znalectví a odbřemenil znalce. Více v tiskové zprávě Ministerstva spravedlnosti ZDE.

Kabinet na svém zasedání také schválil navýšení příspěvku zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Nařízením vlády se od 1. července 2024 zvýší měsíční příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc o 10 % na 43 560 Kč. K tomuto kroku vláda přistoupila kvůli vysoké inflaci v minulém roce. Stejné základní výdaje jako domácnosti mají totiž i zařízení azylového typu určena k poskytnutí krizové a neodkladné pomoci, která uspokojují základní životní potřeby dětí (ubytování, strava, oblečení) a zajišťují poskytnutí zdravotní, psychologické nebo jiné potřebné péče. Jde převážně o děti tělesně nebo duševně týrané či zneužívané, nebo děti, které se ocitly v prostředí či situaci, kdy jsou závažným způsobem ohrožena jejich základní práva. Vláda rovněž již k 1. červenci změnila výpočet odměn za čekání mezi spoji ve veřejné linkové autobusové dopravě, které budou nově stanoveny na 1,25násobek minimální mzdy, což je 141 Kč za hodinu.

Vláda vzala na vědomí materiál s názvem Surovinová politika pro dřevo, který představuje kroky ke zlepšení podmínek, které budou umožňovat vyšší využití dřeva ve stavebnictví, ideálně z lokálních zdrojů. Jedním z kroků je například zavedení motivačních ekonomických nástrojů pro podporu intenzivnější realizace dřevostaveb v rámci veřejného i soukromého sektoru. K vypracování materiálu se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Počet obyvatel klesl v prvním čtvrtletí zpět pod hranici 10,9 milionu

22:08 Český statistický úřad: Počet obyvatel klesl v prvním čtvrtletí zpět pod hranici 10,9 milionu

V průběhu prvního čtvrtletí roku se počet obyvatel Česka snížil o 41 tisíc na 10,86 milionu. Úbytek …