Úřad vlády: Výstava, připomínající 20 let ČR v EU, se stěhuje do zahrady Benešovy vily v Sezimově Ústí

14.08.2024 10:17 | Monitoring

Venkovní fotografická výstava, kterou připravil Úřad vlády k příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie, se stěhuje z Prahy do Sezimova Ústí. Od úterý 20. srpna 2024 si ji tak až do konce září budou moci prohlédnout návštěvníci zahrady vily Hany a Edvarda Benešových, měsíčně jich je v průměru na dva tisíce.

Úřad vlády: Výstava, připomínající 20 let ČR v EU, se stěhuje do zahrady Benešovy vily v Sezimově Ústí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Výstava připomíná momenty z doby nedávno minulé i hlubší historie mířící až za dvě dekády členství ČR v EU a je součástí celoročních oslav této události. „Výstavní panely sledují události od minulosti až do dnešních dní. Mapují přístupová jednání, vstup do NATO, referendum o vstupu i samotný vstup Česka do Evropské unie a do schengenského prostoru. Připomínají první krize i nová řešení, vypráví vývoj evropského společenství jako celku, zachycují první a druhé české předsednictví v Radě EU i oslavy našeho 20. výročí,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková.

Výstava k příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie (více ZDE) je připomínkou toho, co nám členství přineslo, a naopak čím Česká republika EU obohatila. Výstavu si původně od začátku července mohli prohlédnout návštěvníci sobotních Dnů otevřených dveří zahrady Strakovy akademie v Praze.

Nyní bude přístupná v zahradě vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí (více ZDE), která je otevřena šest dní v týdnu od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Od konce letošního června je prohlídková trasa ve vile nově rozšířena o nahlédnutí do apartmánu o dvou pokojích v patře jihozápadního křídla, které jsou spojeny se soukromým životem Hany Benešové. Expozice nese název V soukromí paní Hany a je k vidění do konce návštěvní sezóny, tedy do 30. září letošního roku. Návštěvníkům areálu vily je k dispozici audioprůvodce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

7:23 Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

První pomoc a sport – to je motto letošního Světového den první pomoci. Každoročně se tento den slav…