Předsevzetí č. 1: ZHUBNU!
Pozor na extrémní diety. Dietní změna musí být pozvolná a snižování hmotnosti postupné, ale plynulé. Čím je změna radikálnější, tím je těžší ji udržet. Při stanovování energetického obsahu v jídle je ideální si například 3 dny jídlo zapisovat, zvážit jeho součásti a poradit se s dietologem. Pozor na tak zvané Dia výrobky, které neobsahují cukr (sacharózu), ale další sacharidy ano. „Většinou mají stejný, někdy i vyšší obsah tuku a podobnou energetickou hodnotu jako podobné výrobky „neDia“. Vždy by nás měla zajímat především energetická hodnota výrobku a jeho složení,“ říká Věra Stejskalová, nutriční specialistka a jeden z odborných garantů kampaně VZP Aktivní diabetik.
Předsevzetí č. 2: UPRAVÍM SVŮJ JÍDELNÍČEK!
Vhodné je jist 6x denně. Rozložení jídel do více dávek vede k nižšímu výkyvu glykémie po jídle. Předpokladem jsou dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidů v jednotlivých potravinách a glykemickém indexu potravin. Diabetik by měl klást důraz na dostatečné množství bílkovin, omezit tuky (především živočišné), přijímat vlákninu, vitamíny a minerální látky a dbát na nízký glykemický index u sacharidů. Přehled vhodných a nevhodných potravin naleznete na www.aktivnidiabetik.cz.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva