Vězeňská služba: Prezident s generálním ředitelem VS ČR o současném stavu vězeňství

23.08.2024 16:33 | Tisková zpráva

Prezident republiky Petr Pavel v úterý jednal u kulatého stolu s generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Michailidisem a dalšími experty o současném stavu českého vězeňství. Společně došli k závěru, že aktuální stav je velmi vážný a vyžaduje urychlené změny. Je nutné okamžitě stabilizovat personální situaci ve vězeňské službě včetně adekvátního financování a zajistit tak odpovídající podmínky jak pro zaměstnance a příslušníky, tak i pro lidi ve výkonu trestu.

Vězeňská služba: Prezident s generálním ředitelem VS ČR o současném stavu vězeňství
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Účastníci besedy projednávali také změny v trestní politice, kdy je nezbytné urychlené přijetí novely trestního zákoníku, která povede ke snížení počtu vězňů a efektivnější práci s lidmi ve výkonu trestu. Vězeňství je dlouhodobě podfinancované, a podmínky pro vězně kvůli tomu mnohdy neodpovídají evropským standardům. Hromadné ubytování a nedostatečné možnosti pro individuální práci s odsouzenými vedou k výraznější sociální izolaci, a i to je jeden z důvodů, proč se nedaří zásadně snížit míru recidivy.  V České republice  také aktuálně chybí systémové propojení mezi penitenciární a postpenitenciární péčí, tedy mezi prací s lidmi ve výkonu trestu s návazností na podporu po propuštění. Neexistuje stabilní státem garantovaný systém podpůrných služeb. Neziskové organizace z velké části zastupují úlohu státu, přičemž ale stát nezajišťuje jejich předvídatelné a systémové financování. 

Vězeňství stojí kromě toho mimo zájem veřejnosti, proto je skvělé, že postupně získává pozornost politické reprezentace a nyní prezidenta republiky. Nezastupitelnou roli ve veřejném zájmu hrají rovněž média, která v demokratických systémech pomáhají šířit osvětu a dávají prostor odborníkům téma vysvětlit v souvislostech a přibližovat veřejnosti, aby lidé lépe pochopili, proč je nutné vytvářet prostor pro zlepšování podmínek ve vězeňství a tvořit méně represivní sankční politiku. Vězení je nejdražší a nejméně přívětivá forma zacházení s lidmi, proto by mělo být využíváno jen v krajních případech. Promyšlené zacházení s lidmi přispěje k jejich lepšímu začlenění, což vede k ochraně společnosti a dezistenci či snížení trestné činnosti, tím i k minimalizaci počtu potenciálních obětí trestných činů. To by mělo být cílem moderní občanské společnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

22:03 Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost up…