Zatímco vloni vinaři sklízeli hrozny už v polovině srpna, letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září. Dostatečná délka zrání a suché počasí, které se dostavilo v závěru sklizně, výrazně prospělo kvalitě hroznů. „Hrozny z letošní úrody byly ve velmi dobré kvalitě a kondici. Díky tomu vinaři stihli za velmi krátký čas připravit k prodeji Svatomartinská vína, která se letos mimořádně budou moci otevřít již 8. listopadu,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: „Spotřebitelé se mohou těšit na velmi zajímavá mladá vína, která budou k dostání za cenu přibližně stejnou jako vloni.“ Podle odhadů Vinařského fondu letos na trh zamíří přes 2 200 000 lahví Svatomartinských vín, přičemž přibližně 1 050 000 vyprodukovali členové Vinařské unie ČR.
Práci vinařů letos komplikovali kromě obvyklých špačků také hraboši, kteří útočili na kořeny révy a částečně i na zralé hrozny, přičemž na některých místech způsobili až statisícové škody. „Boj s nimi je velmi problematický. Pokud se chcete vyhnout chemickému řešení, máte jen omezené možnosti. Buď hluboké kypření a sežínání zeleně v meziřadí na minimální výšku anebo podporu výskytu dravců ve vinohradech,“ říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
Na rozdíl od minulých let se Česku vyhnuly teplotní a srážkové extrémy. „Na srážky si vůbec nestěžujeme, letos jsme se dočkali zcela přirozeného průběhu vegetace. V tomto ohledu byl letošní rok příznivější než poslední léta,“ říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva