Vedení SZPI v čele s ústředním ředitelem Martinem Klanicou seznámilo členy Zemědělského výboru s aktuálními problémy v oblasti kontroly jakosti a bezpečnosti potravin, a to včetně oblasti odhalování falšování potravin. K diskutovaným tématům patřila také situace v segmentu společného stravování, kde inspektoři SZPI v loňském roce zjistili porušení právních předpisů při každé čtvrté kontrole a dlouhodobě tak náleží k nejproblematičtějším segmentům v kontrolní kompetenci SZPI. K dispozici byly i praktické ukázky falšovaných potravin a pokrmů, včetně možnosti je porovnat s autentickými vzorky.
Předseda Zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek po jednání konstatoval: „Potravinářská inspekce patří k pilířům úřední kontroly v České republice, dlouhodobě provádí kontroly důsledně u všech provozovatelů, což výrazně přispívá k ochraně spotřebitelů a poctivě podnikajících provozovatelů.“
Součástí jednání byla i prohlídka s odborným výkladem v národních referenčních laboratořích SZPI v Praze, které se mj. specializují na detekci reziduí pesticidů a obsahy mykotoxinů.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva