„Výrobci se budou muset rozhodnout, zda změní svou recepturu a mléko vynechají, nebo budou ve výrobě pokračovat v nezměněné podobě a výrobek již neponese název vaječný likér. Tato změna se bude týkat likérek po celé Evropě,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Jako vaječný likér se v tuto chvíli smí oficiálně označovat pouze takový výrobek, ve kterém se nacházejí žloutky v množství alespoň 140 gramů na litr likéru, bílek a cukr či med. Zároveň obsahuje minimálně 14?% alkoholu v podobě lihu, destilátu nebo pálenky a používá povolená barviva, zahušťovadla a aromata.
Tyto požadavky evropského nařízení si řada výrobců dosud vykládala tak, že ve vaječném likéru musejí být ony vyjmenované složky, ale k nim je možné doplnit i další suroviny. Proto většinou do likéru přidávají ještě mléko či zahuštěné mléko. To se stalo předmětem sporu mezi konkurenčními výrobci v Německu. Věc se dostala až k Evropskému soudnímu dvoru, který na konci října rozhodl, že vaječný likér smí obsahovat pouze ty suroviny, které legislativa vyjmenovává, žádné jiné.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva