dTest: Příbalové letáky léků mají být srozumitelnější

10.07.2018 8:10 | Zprávy

Příbalová informace farmaceutických výrobků bude přepracována a upravena tak, aby jí pacienti lépe rozuměli a mohli se jí snáze řídit. O změně rozhodla evropská agentura pro léčivé přípravky EMA společně s úřady pro kontrolu léčiv členských států EU.

dTest: Příbalové letáky léků mají být srozumitelnější
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Již v roce 2014 zveřejnila Evropská komise zprávu, ve které zdůraznila nutnost zlepšit informace v příbalových letácích. Znějí většinou příliš odborně a nejsou uspořádány ani koncipovány tak, aby je každý dobře pochopil. Problém pak může vzniknout u všech pacientů, ale zejména u těch v pokročilém věku nebo s nižší gramotností.

Výsledky nedávného průzkumu španělské spotřebitelské organizace OCU tuto situaci jen potvrdily. Nejméně v polovině případů čte příbalové letáky jen třetina respondentů. 39 % považuje údaje v nich za srozumitelné, 43 % za přesné, 51 % za úplné a jen 52 % za užitečné.

EMA a úřady pro kontrolu léčiv vypracovaly v reakci na zmíněnou zprávu plán činnosti, který by současný stav zlepšil. K nejdůležitějším a nejnutnějším krokům patří zvýšení srozumitelnosti a čitelnosti příbalových informací, zahrnutí pacientů do práce na jejich vývoji ještě před schválením konečné podoby, podpora sdílení dobrých příkladů a praxe mezi úřady jednotlivých států a využití možností nabízených digitálními technologiemi.

EMA a národní úřady začaly pracovat na elektronické podobě informací o léčivech, to však nijak nepomůže znevýhodněným skupinám starších lidí a osob, které dostatečně nerozumí digitálním technologiím. Proto se OCU obrátila na španělský úřadu pro léčiva a zdravotnické prostředky AEMPS s výzvou, aby se přednostně věnoval zlepšení srozumitelnosti a čtivosti informací v balení léčiv.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…