dTest: Příbalové letáky léků mají být srozumitelnější

10.07.2018 8:10 | Zprávy

Příbalová informace farmaceutických výrobků bude přepracována a upravena tak, aby jí pacienti lépe rozuměli a mohli se jí snáze řídit. O změně rozhodla evropská agentura pro léčivé přípravky EMA společně s úřady pro kontrolu léčiv členských států EU.

dTest: Příbalové letáky léků mají být srozumitelnější
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Již v roce 2014 zveřejnila Evropská komise zprávu, ve které zdůraznila nutnost zlepšit informace v příbalových letácích. Znějí většinou příliš odborně a nejsou uspořádány ani koncipovány tak, aby je každý dobře pochopil. Problém pak může vzniknout u všech pacientů, ale zejména u těch v pokročilém věku nebo s nižší gramotností.

Výsledky nedávného průzkumu španělské spotřebitelské organizace OCU tuto situaci jen potvrdily. Nejméně v polovině případů čte příbalové letáky jen třetina respondentů. 39 % považuje údaje v nich za srozumitelné, 43 % za přesné, 51 % za úplné a jen 52 % za užitečné.

EMA a úřady pro kontrolu léčiv vypracovaly v reakci na zmíněnou zprávu plán činnosti, který by současný stav zlepšil. K nejdůležitějším a nejnutnějším krokům patří zvýšení srozumitelnosti a čitelnosti příbalových informací, zahrnutí pacientů do práce na jejich vývoji ještě před schválením konečné podoby, podpora sdílení dobrých příkladů a praxe mezi úřady jednotlivých států a využití možností nabízených digitálními technologiemi.

EMA a národní úřady začaly pracovat na elektronické podobě informací o léčivech, to však nijak nepomůže znevýhodněným skupinám starších lidí a osob, které dostatečně nerozumí digitálním technologiím. Proto se OCU obrátila na španělský úřadu pro léčiva a zdravotnické prostředky AEMPS s výzvou, aby se přednostně věnoval zlepšení srozumitelnosti a čtivosti informací v balení léčiv.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…