Rajčata se konzervují spařená a loupaná, nebo se z nich vyrábí protlak, passata, kečup či další omáčky. Další možností je právě sušení, a to buď na slunci či v proudu teplého vzduchu.
V průběhu zpracování rajčat a výroby konzerv může dojít ke kontaminaci výrobku nežádoucími látkami, například ftaláty používanými jako změkčovače plastů. „Di-n-butylftalát a bis-(2-ethylhexyl)ftalát jsme v nadlimitním množství objevili ve výrobcích Kaiser Franz Josef a Delphi. Tyto látky do nich pravděpodobně přešly z plastového materiálu, který byl v kontaktu s olejem. Těžko říci, jestli to zavinila plastová spodní část víčka, nebo původní skladovací nádoby. Olej se mohl do sklenice k rajčatům dostat už kontaminovaný,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. A dodává: „Mírnou útěchou nám může být fakt, že olej je tu v roli konzervačního prostředku – do rajčat se nevsakuje a většinou konzumujeme jen ten, který ulpí na jejich povrchu.“
Pesticidy laboratoř detekovala téměř v polovině testovaných výrobků, naměřená množství ale nepřekročila zákonem stanované limity. Obavy není třeba mít z toho, že výrobci používají nekvalitní, zplesnivělá rajčata či další suroviny jako například kapary, bylinky nebo česnek. Mikrobiologické rozbory žádné známky kvašení či plísní neodhalily.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva