Fialovi odborníci proti koronaviru? Majitel cukrárny, rostlinolékař, učitel zeměpisu na střední škole

26.10.2021 12:32 | Zprávy

Anticovid tým koalice SPOLU prý vznikl, aby podával vládě pomocnou ruku s konkrétními návrhy na zastavení současné krize. „Zároveň se snažíme společně najít cestu ke zpomalení přenosu koronaviru bez nutnosti zastavení společnosti, jako je tomu dnes,“ stojí na stránkách týmu. Mezi členy však najdeme spíše politiky než zdravotnické kapacity. Členem je také možná příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který se opakovaně dostává do křížku s premiérem Andrejem Babišem.

Fialovi odborníci proti koronaviru? Majitel cukrárny, rostlinolékař, učitel zeměpisu na střední škole
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Předsedové SPOLU grilují

Vlastimil Válek z TOP 09, který má ambici být ministrem zdravotnictví, nejdříve odmítl nabídku, aby na post ministra zdravotnictví nastoupil ještě za současné vlády od 1. listopadu. „Už to, že premiér Babiš vzbuzuje ve veřejnosti pocit, že se nás snaží vtáhnout do debaty s odbornými komisemi, je naprostá lež. Chce nás vtáhnout do debaty s politiky ANO… Ale o čem se mám bavit s právníkem Vojtěchem, s agrobaronem Babišem?“ vypálil Válek v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Slovní souboj mezi Babišovou vládou a Vlastimilem Válkem dospěl do dalšího dějství. Tentokrát Válek odmítl Babišovo pozvání na jednání Národní rady vlády pro zdravotní rizika, kterou šéf hnutí ANO řídí. Prý není člen vlády, aby se mohl jakkoli podílet na rozhodování.

A to i přes to, že v polovině října sliboval, že se jednání zúčastní. „Pokud však budu někam zván a bude to ku prospěchu občanů České republiky a zlepšení covidové situace, tak se určitě zúčastním,” potvrdil pro Lidovky.cz možnou spolupráci Válek.

„Mě skutečně už nebaví ta debata s panem Válkem, kterého jsme zvali opakovaně. A my se hlásíme k té zodpovědnosti, my až do poslední chvíle, když budeme ve funkcích, k tomu budeme zodpovědně přistupovat. My jsme si jenom mysleli, že nová garnitura a pan ministr, nebo příští ministr, který dává každý den rozhovory na počkání, ale s námi nemluví, zkrátka přijde, vyslechne si tento apolitický orgán,“ uvedl po jednání na tiskové konference Andrej Babiš.

Podívejme se konkrétně na členy Anticovid týmu koalice SPOLU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…