Senátor Hilšer: Novela exekučního řádu může ovlivnit život několika set tisíc občanů

12.04.2021 15:45

Společná zpráva senátorů klubu Starostové a nezávislí, Pirátů a SEN 21

Senátor Hilšer: Novela exekučního řádu může ovlivnit život několika set tisíc občanů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

Senátoři klubu Starostové a nezávislí společně se senátorkou Adélou Šípovou a senátory Přemyslem Rabasem a Lukášem Wagenknechtem z klubu SEN 21 a Pirátů vyslali jasný signál ohledně podpory zavedení teritoriality exekutorů v exekutorském řádu. Tato novela zákona by dle senátorů výrazně přispěla ke spravedlivějšímu a efektivnějšímu systému a pomohla domácnostem, zasaženým exekucemi. Vzhledem k těžkým ekonomickým dopadům pandemie COVID-19 považují senátoři změnu za zcela zásadní. Novelu exekučního řádu by měla tento týden projednat Poslanecká sněmovna.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Senátoři si uvědomují, že je zatím značně nejasné, v jaké konečné podobě bude exekutorský řád poslanci schválen. Ovšem zcela nesouhlasí s možnou blokací novely zákona ze strany části Poslanecké sněmovny právě z důvodu zásadní systémové změny v podobě zavedení teritoriality. Ta by dle názoru senátorů i nezávislé analýzy Frank Bold dala za vznik pouze drobným legislativně-technickým nedostatkům, které by Senát mohl opravit.

„Novela exekučního řádu je zásadní legislativní návrh, který může přímo ovlivnit život několika set tisíc občanů České republiky. Možné snahy o oddalování, nebo snad úplná blokace novely v případě schválení pozměňovacích návrhů, zavádějících teritorialitu, považuji za škodlivé podléhání lobby predátorských exekutorů. Případné legislativně technické změny jsme připraveni zapracovat v Senátu. Není proto důvod schválení novely oddalovat,“ uvádí Marek Hilšer, senátor a iniciátor společného prohlášení (Senátorský klub Starostové a nezávislí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.