Senátorský klub STAN: Pandemie prohlubuje ztráty samospráv, kraje ještě nedostaly ani korunu

27.01.2021 9:09

Senátorský klub Starostové a nezávislí bude usilovat o to, aby se zákon o kompenzačním bonusu vrátil zpět do sněmovny s pozměňovacím návrhem, který zajistí kompenzace také pro obce a kraje.

Senátorský klub STAN: Pandemie prohlubuje ztráty samospráv, kraje ještě nedostaly ani korunu
Foto: STAN
Popisek: STAN

Plénum Senátu bude mít možnost rozhodnout se hned mezi dvěma návrhy z klubu STAN, a to od Hany Žákové, který obsahuje dodatečně vypočtenou částku, o kterou samosprávy přijdou v souvislosti s kompenzacemi, a od Michaela Canova, který přináší pevně vyčíslenou kompenzaci na obyvatele.

 

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
„Navrhuji, aby obce získaly 650 korun na obyvatele a kraje 300 korun. Kolegyně Žáková naproti tomu navrhuje dodatečný výpočet dle skutečnosti. Jsme připraveni prohlasovat ten návrh, který získá větší podporu senátorů z dalších klubů, v ideálním případě i podporu ministryně financí. Samosprávy čelí ohromným dopadům do rozpočtů, tyto částky by měly alespoň částečně nahradit výpadky v rámci pokračující zimní krize. Již v minulosti senátoři navrhovali kompenzace pro samosprávy, ale kraje dosud za jarní a podzimní vlnu koronaviru nezískaly ani korunu, protože i přes údajný souhlas ministerstva financí Poslanecká sněmovna návrh nepodpořila. Je nejvyšší čas to změnit,“ říká senátor Michael Canov.

Úhrada z vydobytých nerostů by měla náležet i krajům

Na základě jednání Podvýboru pro regiony v transformaci jsou členové senátorského klubu Starostové a nezávislí připraveni podpořit pozměňovací návrh k hornímu zákonu, který upravuje část rozdělení úhrady z vydobytých nerostů nejen pro obce a stát, ale také pro kraje, ze kterých pochází.

„Jiné přerozdělení navrhujeme u povrchového dobývání, což je hnědé uhlí a ostatní nerosty. Například u hnědého uhlí nyní získávají obce 33 % a stát 67 %. Navrhujeme, aby do tohoto rozdělení byly zařazené i kraje, kde se těžba nachází, protože jsou těžbou také postiženy včetně jejich dopravní infrastruktury. Pro Karlovarský a Ústecký kraj by to znamenalo částku v řádech desítek milionů korun,“ uvádí senátor Miroslav Balatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.