Válek (TOP 09): Je nejvyšší čas na záchranu zdravotnictví

16.01.2021 18:38

Komentář na facebookovém profilu ke stavu českého zdravotnictví

Válek (TOP 09): Je nejvyšší čas na záchranu zdravotnictví
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Česko má skvělé zdravotnictví – ale s hlubokými problémy. Mezi největší patří málo peněz, za které se poskytuje péče. Pokud nedojde k modernizaci systému zdravotního pojištění, nebude možné udržet současnou kvalitu a dostupnost zdravotní péče. A na to doplatí ti, na které se často vymlouvá současná vláda – tedy nejrizikovější skupiny obyvatel. To nemůžeme připustit.

Chceme zdravotnictví, které bude stejně dobře jako nám sloužit i budoucím generacím a bude odrážet zvyšující se náklady na léčbu. Podle nás není řešením brát lidem zvyšováním odvodů peníze z výplat. To problém nevyřeší. Nabízíme nejrozumnější řešení – vzájemně provázat penzijní, zdravotní a daňovou reformu tak, aby se o naše zdravotnictví mohl každý dlouhodobě opřít, snížila se odvodová zátěž a celý systém zdravotního pojištění se „z gruntu“ modernizoval, aby odpovídal požadavkům nejen 21. století. Financování musí pružně reagovat na nutnou elektronizaci zdravotnictví, telemedicínu, rychlý vývoj technologií a moderních léků. Přitom nesmí být opomenuta role praktického lékaře, který je pro řadu pacientů naprosto zásadní cestou pro zajištění kvalitní péče. Cílem tedy je zvýšit efektivitu systému.

A samozřejmě je nutné zlepšit podmínky pro ty, na kterých systém stojí. Je nezbytné zvýšit všem zdravotníkům platy i mzdy = za řádnou pracovní dobu odpovídající mzda. Jen tím zabráníme tomu, aby zdravotníci, které si v Česku vychováme, neodcházeli za výdělky do ciziny. A nejde jen o peníze. Je nutné zlepšit a konečně už stabilizovat systém jejich dalšího vzdělávání.

prof. Vlastimil Válek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…