FNUSA: Útlum se promítl do jednotlivých chirurgických oborů

07.04.2021 12:39

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně je momentálně hospitalizováno celkem 73 pacientů s onemocněním COVID-19. Třináct pacientů je na anesteziologicko resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci (čtyři také na přístroji ECMO). Jejich zdravotní stav je vážný.

FNUSA: Útlum se promítl do jednotlivých chirurgických oborů
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

24 pacienti covid+ jsou na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách (dva na umělé plicní ventilaci), stav 12 z nich je vážný. Zbylí pacienti jsou na lůžkách s HFNO (vysokoprůtoková nosní oxygenoterapie), kyslíkem a standardních lůžkách. Máme stále málo JIP lůžek a lůžek s umělou plicní ventilací, zůstávají na nich post covid pacienti, jejichž zdravotní stav je pořád velmi vážný, ale již nejsou pozitivní.

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Pro pacienty covid+ máme nyní volných 15 standardních lůžek, deset JIP lůžek a čtyři s umělou plicní ventilací. V současné době máme 35 nakažených zdravotníků – jednoho lékaře a 34 nelékařů.

V naší nemocnici stále zůstává příliš mnoho pacientů – ať již covid+ nebo post covid - na lůžkách intenzivní péče na anesteziologicko resuscitační klinice a JIP dalších klinik. Což nám samo o sobě omezuje operativu kvůli chybějícím lékařům a sestrám z ARO. Takže v nejbližších dnech neplánujeme návrat k elektivní operativě. I tak máme docela dost akutních operací, například ve čtvrtek minulý týden to bylo 44, včera 36 (běžně míváme v průměru 60-70 denně včetně elektivy).

Útlum se jednoznačně promítl do jednotlivých chirurgických oborů – chirurgie, ortopedie, plastická chirurgie, neurochirurgie, ORL a chirurgie hlavy a krku. Nejvíce je jich jednoznačně na ortopedii, kde i bez pandemie jsou čekací doby na operace výměny kloubů. Jsou to stovky pacientů. Ortopedové nyní operují pouze akutní pacienty (onkologická onemocnění, zlomeniny, infekce endoprotéz apod.) Dohnat tento dluh – podle lékařů to bude trvat zhruba dva roky a bude to velmi náročné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…