John čelí trestnímu oznámení kvůli slibu o vracení náhrad

01.07.2011 16:52 | Zprávy

Nezisková organizace podala trestní oznámení na Radka Johna (VV) proto, že neplní předvolební sliby. Poslanci VV hlásali, že budou vracet poslanecké náhrady a nečiní tak. I jim se nejspíš zalíbilo nemalé přilepšení k poslaneckému platu.

 John čelí trestnímu oznámení kvůli slibu o vracení náhrad

Předseda strany Věcí veřejných a poslanec Radek John čelí trestnímu oznámení kvůli slibu o vracení poslaneckých náhrad. Nezisková organizace Acta Non Verba jej viní z podvodu. Vadí jí předvolební slib Johna, že poslanci za VV budou poslanecké náhrady vracet. ČTK o podání trestního oznámení informoval ředitel Acta Non Verba Vojtěch Razima.

"Členové poslaneckého klubu Věci veřejné si na první veřejné schůzi odhlasovali, že budou každý měsíc náhrady vracet, a předseda Radek John dokonce před volbami sliboval, že bude v parlamentu hledat to správné okénko k jejich navrácení," uvedl Razima. §´

Podpora charity nestačí

Od složení poslaneckého slibu do 22. dubna vyčerpali poslanci VV podle Razimy na poslaneckých náhradách 26,5 milionu korun. Podle dřívějšího usnesení poslaneckého klubu VV mají poslanci nevyužité náhrady použít na podporu charity. Odvádějí takto tři procenta z vyplacených příjmů, původně to bylo sedm procent, poznamenal Razima. Měsíčně dá každý poslanec za VV podle něj na charitu v průměru 4821 korun.

"Údajně podporovat charitu a skutečně vracet poslanecké náhrady zpět do státního rozpočtu jsou dvě rozdílné věci. Slib předsedy Johna zněl jasně. Bude hledat okénko. Nehledal a nevrátil. Proto jsme dnes na Johna podali trestní oznámení," uvedl Razima.


Náhrady jsou paušální a nemusejí se vyúčtovávat. Poslanci mají nárok například na cestovné, na stravné a reprezentaci, ubytování v Praze, odborné studie, pronájem kanceláře ve svém volebním kraji nebo na asistenta.

Více:

Revoluční nápad: Ať poslanec bere tolik, kolik měl před zvolením

##PROFIL 1237##

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…