Děláte z církví příživníky, spílají lidovci Peake. Katolík Benda: Mlčte

19.09.2011 7:35 | Zprávy

KDU-ČSL se pustila do vicepremiérky Karolíny Peake, potažmo celých Věcí veřejných. Důvod? Nešťastná vyjádření nejmenší vládní strany na adresu vyrovnání s církvemi. Véčka si ale nařčení nenechala líbit. Lidovci si podle Peake "sedí na uších". Ještě ostřeji se na jejich adresu vyjádřil občanský demokrat Marek Benda. Lidovcům jde prý jen o zviditelnění. Do církevního vyrovnání by prý užraději mluvit neměli. Škod napáchali v tomto ohledu už dost.

Děláte z církví příživníky, spílají lidovci Peake. Katolík Benda: Mlčte
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

O mimovládních a mimoparlamentních lidovcích v poslední době příliš slyšet není. "Velkou" politiku ale rozvířila jejich kritika na adresu postoje Věcí veřejných k majetkovému vyrovnání s církvemi. Véčka prý svými výroky a podmínkami, které si v souvislosti se schválením návrhu na vyrovnání s církvemi, starosty doslova "vydírají".

Církve? Příživníci a prosebníci

"Církve jsou stavěny do role prosebníků a takřka příživníků, na které doplácí celý národ ze státního rozpočtu," uvedla na adresu véčkařských veletočů místopředsedkyně lidovců Klára Liptáková.  Právě církve podle ní každoročně státní rozpočet obohacují. "Znárodněný a dosud zadržovaný majetek církví ročně státu generuje příjem kolem 3,1 mld. Kč. Podle uzavřené dohody bude ale stát ročně přispívat po přechodné období 17 let, aby mohl být zajištěn nejnutnější chod církví, protože i vracení má probíhat postupně. Tyto příspěvky ale budou nižší než výše zmíněný přínos pro stát," tvrdí Liptáková.

Za  obavy z nedostatku financí na církevní vyrovnání, které jsou podle ní liché, explicitně kritizuje vicepremiérku Karolínu Peake (VV).

Sledujeme téma miliardy pro církve

Ta ale výtky lidovců nechápe. "Mám pocit, že si všichni sedí na uších," sdělila ParlamentnímListům.cz. Dohodu o majetkovém vyrovnání s církvemi prý ona ani její partaj nikdy nezpochybnila. Stejně jako ostatní vládní strany tak VV zastávají názor, že se majetek církvím vrátit má. "Jen chceme slyšet, odkud se na to vezme," dodala pro redakci. Poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio soudí, že požadavek spočívající v přání dostat více peněz na dopravu výměnou za podporu vyrovnání s církvemi, je legitimní. Přinejmenším stejně, jako požadavky další vládní strany.

Peake (VV): Odkud se bude brát 2,5 miliardy ročně na církevní restituce?

"Když TOP 09 ústy pana Gazdíka požaduje více peněz pro obce a mluví při tom o pádu vlády, o vydírání nejde. Když VV požadují více peněz do silnic a dálnic, ze kterého budou profitovat všichni občané ČR a které bude mít prorůstový efekt pro českou ekonomiku, sesypou se na nás média, že vydíráme," sdělil ParlamentnímListům.cz.

Benda: Lidovcům jde jen o zviditelnění

Nad kritikou  VV však nekroutí hlavou jej jejich členové, ale i ODS. Aktivní katolík, poslanec ODS Marek Benda, soudí, že KDU-ČSL se k problému křečovitě vyjadřuje jen proto, že se potřebuje zviditelnit.

"Vstupy lidovců do otázek církví směřující jen k vlastnímu sebezviditelnění a k přesvědčování svých voličů, že jsou jedinými reprezentanty církví, už mnohokrát v minulosti věcem církví výrazně uškodily," řekl Benda redakci. Po zkušenostech s nešťastnými vyjádřeními lidovců tak doufá, že tentokrát to tak nedopadne. Přístup VV naproti tomu občanský demokrat chválí.

Ministra Bessera rozpálily veverky. Blokují miliardy pro církev

"Oceňoval jsem racionální přístup VV k této problematice a věřím, že k dohodě vládní koalice dojde," uzavřel Benda pro redakci.

Bělobrádek: Véčkařský populismus

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek ale kontruje. "VV se snaží využít situace k populistickému odmítání dořešení restitucí, na což KDU-ČSL upozornila," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že vyrovnání s církvemi by nemělo být předmětem politických handlů.

Socialisty půtky mezi lidovci a Véčky nechávají chladnými. Obě strany se prý na problematice církevních restitucí chtějí svým způsobem přiživit, vzkázal redakci poslanec František Bublan (ČSSD).

Besserův konec?

Diskuze o vyrovnání s církvemi, respektive podmínkách VV, které pro jeho schválení kladly, v minulém týdnu hnula žlučí i ministru kultury Jiřímu Besserovi (za TOP 09). Ten dokonce prohlásil, že v případě, že by VV se svými požadavky zvítězila, a k vyrovnání s církvemi by tedy nedošlo, bude uvažovat dokonce o rezignaci.

K naplnění jeho výhružky ale s největší pravděpodobností nedojde. Návrh na vyrovnání s církvemi, o němž se hovoří prakticky už od roku 1989, má totiž podporu napříč celou politickou scénou. Nad kritikou lidovců, kteří na celý problém nahlíží skrz kritiku VV, tak kroutí hlavou.

Čtěte také:
Narovnání s církvemi se dalo do pohybu. Vládní komise zasedla
Církve již jmenovaly členy komise pro jednání se státem
Ministr Besser: Debata o novele autorského zákona je zcela otevřená
Klaus: Jmenování Duky je významná etapa ve vztazích církve a státu 
Arcibiskup Duka: Pro samotné církve je to výzva k hospodárnosti

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…