Odpadkový koš, vysmál se Zeman "Bobo". Odpověď: Smutné, jak jsi dopadl

24.10.2011 8:31 | Zprávy

Vytváření strategičtějších koalic bude pro Stranu práv občanů - Zemanovci nejspíš těžký oříšek. Její čestný předseda Miloš Zeman totiž už začal střílet jedovatými šípy na možné partnery. O Suverenitě Jany Bobošíkové tvrdí, že jde o odpadkový koš české politiky. Političky ze Suverenity jsou jeho tvrzením pobouřené.

Odpadkový koš, vysmál se Zeman "Bobo". Odpověď: Smutné, jak jsi dopadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„V zahraniční politice pokládám za vyloučenou spolupráci se stranou paní Bobošíkové. Ona je jak známo euroskeptik, já eurooptimista. Suverenita je navíc jakýmsi odpadkovým košem české politiky, protože paní Bobošíková spolupracuje s lidmi jako Ladislav Bátora, Vlastimil Tlustý a jim podobnými. Domnívám se, že je lepší spolupracovat spíše s úspěšnými, než neúspěšnými, politiky," sdělil pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman.

Bobošíková se zesměšnila honbou za funkcemi

O nutnosti spolupráce s jinými stranami se nedávno vyjádřil vlivný člen SPOZ a bývalý šéf zázračného JZD Slušovice František Čuba. „Podle mě by měl Zeman hledat spojení i se sociální demokracií či její částí. Cesta není zavřená. Vždy existují různá řešení. Také by se měl spojit i s nějakou z menších stran. Je to žádoucí," řekl.

„Z hlediska programových průniků je možná spolupráce s jistou částí, zdůrazňuji určitou částí, sociální demokracie. Vážím si, že někteří hejtmani v čele s Michalem Haškem podepsali naši petici. Za to ale sklidili kritiku od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. V jejich krajích je vytvořeno předpolí pro úzkou spolupráci v krajských volbách. Spolupráce bude dána průnikem programů nejen v oblasti přímé demokracie, ale i v hospodářské či sociální politice," souhlasil následně Zeman.

Více k Miloši Zemanovi ZDE
Kalousek poslal na Zemana policii za zločin a zrůdnost. A nic

Paroubek nechce být jako Zeman. Nechal se unést antipatií vůči mně, říká
Paroubek odkryl karty: Na Hrad Zeman. A čekám na chyby ČSSD
Expremiér Zeman: Facka není argument, stačí říct: Pane, jste vůl!

U menších stran si už tak jistý není. O Suverenitě, jak je výše uvedeno, se nevyjádřil dvakrát pozitivně. Jana Bobošíková byla podle něj vedle Václava Moravce nejlepším tuzemským moderátorem, ale v politice tápe. „Její problém je i v tom, že se poněkud zesměšnila úsilím kandidovat na jakoukoliv funkci, co jí byla nabídnuta. A člověk si má i funkce, o které se uchází, vybírat a ne sahat úplně po všem," dodal Zeman. Také popřel zprávu o tom, že by se SPOZ začala paktovat se skupinou kolem z ČSSD vystoupivšího Jiřího Paroubka. „K čemu by to bylo dobré jak jedné, tak i druhé straně? Obecná zdvořilost není totéž, co vzájemné paktování," doplnil.

Političky ze Suverenity jsou pobouřené

„Jsem člověkem, který Miloše Zemana přivedl do sociální demokracie a udělal z něj předsedu. Já byla jeho ústřední tajemnicí. Nicméně nyní podporuji na prezidentku jednoznačně Janu Bobošíkovou. Byla by zajímavější prezidentkou, protože žije každý den mezi lidmi a není mimo dění na Vysočině. Myslím si, že takové napadání naší strany je posledním záchvěvem, protože Miloš vnímá, že SPOZ sílu ztrácí, ale nechce si to přiznat. V komunálních volbách jsme je porazili ve většině míst, ale i v senátních volbách jsme měli převahu, což jsou fakta," bránila Suverenitu její místopředsedkyně Jana Volfová.

Čtěte také:
Paroubek nebyl úspěšný, já ano, myslí si Zeman
Zeman k Havlovi: Byl odvážný, ale nerozumí ekonomii a měl tupé poradce
Paroubek: Zeman na Hrad. Budou někdejší soupeři spolupracovat?

Naopak předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou slova Miloše Zemana zarazila. „To snad ani nebudu komentovat. Nechci oplácet stejnou mincí. K tomu řeknu jen jedno a nechci, aby to vyznělo ironicky. Pro mě je příběh Miloše Zemana velmi poučný v tom, že dvakrát nelze vstoupit do jedné řeky. Je to smutné memento," okomentovala.

„Dříve jsem hodnotila Miloše Zemana vedle Václava Klause za nejlepšího kandidáta na prezidenta, dnes už ne. Můj názor pozměnily poslední parlamentní volby. Člověk, který chce být lídrem politické strany, nemůže po prohraných volbách, které nepřinesly moc úspěchu, utéci zpět na Vysočinu a to pan Zeman udělal. To není dobrá vlastnost pro prezidenta, protože z boje se neutíká," doplnila. Obě strany, tedy Suverenita a SPOZ, už nicméně společně kandidovaly v komunálních volbách na několika místech, například v Českých Budějovicích.

Petice SPOZ za přímou volbu dopadla nad očekávání

Z velmi nízkých preferencí si však Miloš Zeman až tak velké vrásky nedělá. „Zastávám názor, že nejlepší průzkum veřejného mínění, pokud jde o preference politických stran, jsou volby. Stačí sledovat rozdíly mezi preferenčními výzkumy a reálnými volebními výsledky, abychom zjistili, že agentury pro výzkum veřejného mínění se buď mýlí, což by svědčilo o jejich nízké kvalifikovanosti, anebo mohou být nějak zájmově ovlivněny," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz.

Nedávno jej mile překvapil výsledek petice SPOZ za uzákonění přímé volby starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta. Probíhala necelé dva měsíce a podepsalo ji více než 100 000 lidí. „Tiše jsme doufali v padesát a těch sto tisíc podpisů nás šokovalo. Pro srovnání KDU - ČSL nedávno petičnímu výboru předložila petici za zlepšení podmínek starobních důchodců. Těch jsou zhruba dva miliony, lidovců asi padesát tisíc a přesto se jim podepsalo jen třináct a půl tisíce lidí," porovnal s tím, že SPOZ by teď měla více klást důraz na hájení práv občanů, jak nese ve svém názvu, bez ohledu na konkrétní osobu, tedy na dodatek Zemanovci. Přímá volba prezidenta, jakož i jeho kandidatura, je prý stále ve hvězdách, protože sociální demokracie si klade řadu zbytečných podmínek pro její podporu.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…