„Ale mohli.“ Kamery na FF UK: Další díra v „perfektní práci“ policie

21.06.2024 17:47 | Zprávy

Děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková tvrdí, že policisté mohli nahlédnout do kamerového záznamu bezprostředně poté, co vstoupila do budovy první policejní hlídka ještě hodinu předtím, než začala tragická střelba v prosinci minulého roku. Policie přitom dlouhodobě uvádí, že kvůli údajně zastaralému systému kamerové záznamy přehrát nemohli.

„Ale mohli.“ Kamery na FF UK: Další díra v „perfektní práci“ policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie se obsáhle vyjádřila k útoku šíleného střelce na filozofické fakultě z prosince minulého roku

Policie tvrdí, že nemohla využít kamerový systém fakulty v hlavní budově Filozofické fakulty při hledání střelce Davida Kozáka. Šéf pražských policistů Petr Matějček tuto informaci zopakoval na čtvrtečním zasedání sněmovního bezpečnostního výboru.

„Ve 13:24 vstoupil pachatel do budovy, policejní jednotka o minutu poté dorazila k hlavní budově fakulty. Muži zákona se s fotografiemi tehdy hledaného zeptali ostrahy na vrátnici, zda člověka na snímcích neviděli při vstupu,“ popsal Matějček.

„Rojí se otázky, proč policie nevyužila kamery. Jenže systém fakulty je zastaralý, umožňuje náhled pouze on-line. Pokud chcete stáhnout záznam – což jsme udělali po střelbě –, je nejdříve nutné zjistit, kdo tento systém obsluhuje,“ dodal před výborem s tím, že zaměstnankyně univerzity musela přetransformovat záznam, což trvalo několik hodin.

„Kamerový systém okamžité přehrání prostě neumožňuje,“ řekl Matějček.

Podle děkanky Filozofické fakulty Evy Lehečkové to ale není pravda, a že první vyslaná policejní hlídka dle jejích slov mohla nahlédnout do kamerových záznamů hned, jakmile vešla do budovy. „Kdyby se policisté bezprostředně obrátili na vedení fakulty, bylo by to okamžitě možné,“ uvedla Lehečková pro CNN Prima News.

Policie se na pohyb možného pachatele zeptala na vrátnici budovy na Palachově náměstí a poté se přesunula do druhé budovy v Celetné ulici, kde měl mít střelec výuku. Ten přitom byl již ve čtvrtém patře hlavní budovy a připravoval se na svůj tragický čin.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

16:04 Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

České ANO, maďarský Fidesz a rakouští Svobodní zakládají novou frakci v europarlamentu. Uvítáme i da…