„Britský Trump.“ Přišly davy. Farageovi nadávají za Ukrajinu, on stále roste

25.06.2024 9:47 | Zprávy

Britský Trump. Tak se už přezdívá lídrovi strany Reform UK Nigelu Farageovi. V kampani před britskými volbami na něj znovu přišly davy. „Hlas pro konzervativce je vyhozený, vyzyvatelem labouristů jsme teď my,“ řekl jim s odvoláním na průzkumy. Nebrzdí ho ani to, že mu někdejší britský premiér Boris Johnson nadává za postoj k Ukrajině. „Borisi, jste lhář a pokrytec. Jsem rád, že už nejste premiérem této země,“ odpověděl mu Farage.

„Britský Trump.“ Přišly davy. Farageovi nadávají za Ukrajinu, on stále roste
Foto: Screen Facebook Reform UK
Popisek: Předvolební mítink Nigela Farage

Davy příznivců si v pondělí večer přišly poslechnout výrazného britského politika Nigela Farage. Tvůrce brexitu navštívil Newton Abbot v Devonu v rámci kampaně před parlamentními volbami, ke kterým Britové půjdou už na začátku července.

Akci dopředu avizoval jako jeden z vrcholů kampaně a předvedl se ve výrazném saku jako strhující řečník tak, jak je znám z časů svého boje proti EU. Tisíce lidí na veřejném prostranství se poprvé rozesmály hned při druhé větě a pak přes půl hodiny naslouchaly jeho výkladu, že „Británie je zlomená a potřebuje reformu“.

Reform UK je název jeho strany, která kritizuje migrační politiku i neschopnost vlády řešit skutečné problémy Britů.

Je to další z úspěšných předvolebních akcí nečekané komety voleb, která dokázala rozbít tradiční soupeření konzervativců a labouristů.

„Rychle se stává britským Trumpem,“ poznamenal k tomu na sítích známý aktivista Tommy Robinson. To mimo jiné také znamená, že estabilishment zkouší úplně všechno, aby jej zastavil.

Faragova strana roste v procentech podpory, podle některých průzkumů už dotáhla vládnoucí konzervativce, kteří jsou na druhém místě daleko za opozičními labouristy.

„Hlas pro konzervativce je vyhozený, vyzyvatelem labouristů jsme teď my,“ vzkázal Farage nad průzkumem z minulého týdne, který uváděl jeho stranu na druhém místě.

V jejich neprospěch ale hraje britský volební systém, ve kterém z jednomandátových obvodů postupuje pouze „první na pásce“. Očekává se tedy, že přes vysoké preference by Faragova strana získala maximálně jednotky poslanců.

Přesto je zjevným oživením britské politické scény, která těží zejména z nepopularity vládnoucích konzervativců.

„Když volíte konzervativce, spousta věcí tady v západní Anglii jde dolů. Hlasy konzervativců jdou dolů, hlasy labouristů a liberálních demokratů trochu nahoru, ale vlastně ty strany pořád drží své pozice,“ popisoval za souhlasu místních. Nastal podle něj čas se tomuto estabilishmentu postavit.

Jako hlavní téma zdůrazňuje imigraci, kterou podle něj poslední vlády absolutně nezvládají. „Přicházejí sem lidé ze zemí, kde vládne politická kultura gangu. A divíme se, že mají problém pochopit naše pravidla,“ řekl mimo jiné za nadšeného souhlasu.

Letos šedesátiletý Farage, který si v kampani pěstuje konzervativní vizáž kombinovanou s ostrým jazykem, byl do brexitu předsedou Strany nezávislosti Spojeného království, která měla jako hlavní program vystoupení z Evropské unie. Po úspěchu tohoto projektu na čas z vysoké politiky odešel, nyní se do ní ale vrací ve velkém stylu.

V posledních dnech vyvolal rozruch svým komentářem k ukrajinské válce, která by podle něj měla skončit co nejdříve. Postavil se tím proti bývalému premiérovi Borisi Johnsonovi.

Excentrický expremiér mu vzkázal, že je „morálně odporný“. „Borisi, jste lhář a pokrytec. Jsem rád, že už nejste premiérem této země,“ odpověděl mu lídr reformistů.

Farage a Johnson, kteří před osmi lety společně bojovali za brexit, jsou nyní zásadně rozděleni pohledem na ukrajinskou válku. Boris Johnson byl jako premiér jedním z nejodhodlanějších zastánců Volodymyra Zelenského. Farage říká, že Vladimír Putin jen využil chyby, kterou udělal Západ.

„Bylo mi jasné, že neustálé rozšiřování NATO a Evropské unie na východ zavdává tomuto muži důvod, aby svým Rusům řekl ‚Zase jdou po nás‘ a šel do války,“ řekl Farage a vyvolal tím bouří napříč celým politickým spektrem.

Kritizoval jej premiér Sunak i jeho pravděpodobný nástupce Keir Starmer. Podle něj by každý kandidát měl mít jasno v tom, že Putin je agresor.

Farage zažívá velmi „horkou“ předvolební kampaň. Na jednu stranu zjevně roste jeho popularita, ale také se s každým dalším procentem navrch radikalizují jeho odpůrci. Standardem jeho akcí je polévání kandidáta kávou nebo pivem, nedávno na něj při mítinku létaly i kameny.

Zpravodaj České televize Lukáš Dolanský to prezentoval jako „menší fyzické napadení“.

Hlavní tvůrce brexitu, který byl dlouhé roky největším „padouchem“ v europarlamentu, je ale na urážky a nenávist už roky zvyklý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sunak si myslí, že každý musí říkat, že Putin je agresor?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseValide , 25.06.2024 10:47:19
Agresoři se spikli proti Putinovy! Celý rozumný svět ví, kdo je agresor!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…