„Budete litovat.“ Víkendové násilí v Británii po vraždě dětí. Premiér vyslal varování

04.08.2024 21:34 | Zprávy

Násilné protesty ve Velké Británii, které vypukly po pondělním útoku v Southportu na severozápadě Anglie, při kterém útočník zavraždil tři děti, se dále vyostřují. Zatímco protestující proti masové migraci a islámu zaútočili na hotel v anglickém Rotherhamu, který má sloužit k ubytování žadatelů o azyl, docházelo v mnoha městech také na střety jejich odpůrců. „Alláhu akbar,“ křičeli lidé zakrytí maskami nebo v kuklách v Boltonu, načež se vrhli na skupinu, která mávala anglickými vlajkami. Britský premiér Keir Starmer již krátce po dění v Rotherhamu varoval, že „krajně pravicová lůza“ bude „litovat“. „Tato vláda se s nimi vypořádá,“ řekl.

„Budete litovat.“ Víkendové násilí v Británii po vraždě dětí. Premiér vyslal varování
Foto: Repro YouTube @SkyNews
Popisek: Nepokoje v Rothermanu

Násilné protesty v britských městech inicioval pondělní útok v anglickém Southportu, během nějž útočník nožem pobodal v taneční škole několik dětí a dva dospělé, přičemž tři dívky ve věku 9, 7 a 6 let útok nepřežily. Jak se později ukázalo, za útokem stál 17letý syn přistěhovalců z Rwandy, jenž se narodil již v Británii.

Současné protesty byly podníceny dohady o údajné spojitosti útočníka s islámem, jelikož se zprvu úřady rozhodly podobnosti o pachateli kvůli jeho věku utajit. Dle deníku The Telegraph dohady o útočníkovi podněcovalo například „obskurní ‚zpravodajství‘ napojené na Rusko“.

Před šířením dezinformací důrazně varoval po prvních protestech také nový britský labouristický premiér Keir Starmer a společnosti provozující sociální média napomenul, aby reagovaly na nepravdivé tvrzení, že útočníkem byl „radikální islamistický migrant“. Dle britského premiéra byly protesty kriminální výtržnosti „jasně vedené krajně pravicovou nenávistí“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Budete litovat !?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehlas lidu .... , 05.08.2024 9:43:29
pouze jen vyhrožování a vydírání ...... nikdo neřeší příčiny ale důsledky ......... každému rozumně uvažujícímu člověku je jasné že masová, divoká a nekontrolovatelná migrace nemůže ve společnosti dopadnout dobře !!!! .... jde jen o nástroj jak odpoutat pozornost od závažných témat ve společnosti !!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …