„Byl Havel také sv*ně?“ Po dopisu Hřebejka či Hrušínského pro Foltýna přituhlo

20.08.2024 12:17 | Komentář

43 osobností veřejného života se v otevřeném dopisu postavilo za koordinátora strategické komunikace Otakara Foltýna. „Evropa je častována ruskými výhrůžkami zničením evropských měst a podmaněním celé Evropy nové, Rusy zřízené, euro-asijské říši,“ stojí v otevřeném dopisu, který je adresovaný premiérovi České republiky Petru Fialovi i členům vlády. Podepsali ho třeba divadelník Jan Hrušínský, režisér Jan Hřebejk či hudebník Jaroslav Hutka. V reakci zazněla otázka, jestli je podle Foltýnovy logiky sviní i Václav Havel.

„Byl Havel také sv*ně?“ Po dopisu Hřebejka či Hrušínského pro Foltýna přituhlo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Režisér Jan Hřebejk a herec Jan Hrušínský při oslavách výročí 17. listopadu 1989

„Považujeme za potřebné vyjádřit se v současné situaci k působení pana Otakara Foltýna ve funkci koordinátora strategické komunikace Vlády České republiky,“ stojí v úvodu otevřeného dopisu, který byl symbolicky vydán den před výročím vjezdu armád Varšavské smlouvy do Československa roku 1968 publikován na Facebooku.

V Evropě je válka, stojí v otevřeném dopisu, která začala již před deseti lety, kdy Rusové v převleku za separatisty na ukrajinském Donbasu zahájili boje s Ukrajinou. „Před deseti lety válka znovu vstoupila do Evropy. Rusové – v převleku za separatisty – ukořistili ukrajinský Krym a zahájili bitvu o Donbas.

Zároveň s počátkem bojů na Donbasu se podle dopisu začala rozvíjet válka i o smýšlení Evropanů a prostor Evropy začaly prostupovat lži a dezinformace Rusů. „A paralelně spustili hybridní válku o naše mozky. Systematickým falšováním informací, matením hodnot, rozdmýcháváním sporů, mícháním pravdy se lží a šířením vyfabulované alternativní reality se snaží splést občany svobodných zemí, aby svobodu a demokracii dobrovolně vyměnili za chaos, nedůvěru k vlastní zemi a za příchylnost k Moskvě,“ uvádí dopis.

Signatáři, kteří se pod otevřený dopis podepsali, se obávají, že Rusko usiluje o ovládnutí celé Evropy. „Od roku 2022 pak válka naplno hoří v Rusy napadené Ukrajině a ostatní Evropa je častována ruskými výhrůžkami zničením evropských měst a podmaněním celé Evropy nové, Rusy zřízené, euro-asijské říši.“

Podle signatářů se Česká republika snahám Ruska o ovládnutí myslí lidí bránila liknavě a málo. I „české politické nebe“ bylo podle signatářů infiltrované proruskými aktéry. „V této situaci se Česko, jehož politické nebe je dlouhodobě infiltrováno proruskými aktéry, jen váhavě začalo stavět na odpor vůči této ruské hybridní ofenzivě. Zatímco Rusy moderované informační kanály naplno šíří své matoucí pseudoinformace, český stát se až donedávna zdráhal alespoň jasně pojmenovat tyto zásadní problémy,“ stojí v dopise.

A změna přišla teprve s Otakarem Foltýnem, upozorňují signatáři s tím, že vládní koordinátor strategické komunikace hrozby jasně pojmenovává a ukazuje na ně. „Změna přišla až s Otakarem Foltýnem. V roli koordinátora strategické komunikace otevřeně mluví o závažnosti hybridních útoků, o riziku morálních selhání a o způsobech obrany proti těmto hrozbám,“ ukazují na přínos Foltýnovy komunikační strategie signatáři.

Kdo s Foltýnem nesouhlasí a volá po jeho odvolání, se podle signatářů odkopal jako proruský. „Tím ovšem ukazuje pravou povahu proruských aktérů v českém veřejném prostoru, tancujících podle ruských not, a ti mu za to vyhlásili boj. Od obskurních stran a spolků až po rádoby ctihodné politiky všichni nyní žádají jeho hlavu, čímž se ovšem sami demaskovali jako ruské loutky a jen potvrdili závažnost Foltýnova poselství,“ stojí v otevřeném dopisu premiérovi a vládě.

Pokud nemá Česká republika spadnout do vlivu Ruska, musí si vybojovat tuto bitvu o pravdu a svědomí, napsali signatáři v dopise. „Nemá-li Česko prohrát hybridní válku a spadnout do chřtánu obnovované ruské říše, nesmí prohrát tuto bitvu o pravdu a svědomí.“

Proto signatáři neochvějně stojí za Otakarem Foltýnem a podporují jeho zvolený styl i formu koordinace strategické komunikace. „Podporujeme proto vládu v její současné linii strategické komunikace a vyjadřujeme plnou podporu panu Otakaru Foltýnovi, který ji výtečně reprezentuje a provádí. Jeho další pokračování v současné funkci bude dobrým znamením, že český stát není ovládán ruskými silami a dokáže jim vzdorovat,“ stojí v závěru otevřeného dopisu.

Pod otevřený dopis připojily svůj podpis osobnosti jako ředitel Divadla Na Jizerce Jan Hrušínský, režisér Jan Hřebejk, písničkář Jaroslav Hutka, novinářka Markéta Kutilová, režisér Václav Marhoul, operní pěvkyně Dagmar Pecková, režisér a kandidát na senátora Břetislav Rychlík, herec a scenárista Zdeněk Svěrák, publicista Marek Wollner a mnozí další.

Dopis lze „podepsat“ tím, že na facebookovém profilu iniciativy napíšete „souhlasím“ pod poskytnutý post:

V otevřenému dopisu se vyjádřil i disident za komunismu Otto Černý. „Jen 40? Tehdy těch pragováků bylo 90. Tak se snažte, režimní slouhové. Těch 90 mělo alespoň názor, který se nebáli vyjádřit v prostředí, které jim zrovna přátelské nebylo. Ale u vás to není názor, Hřebejku, Svěráku, Marhoule a další, ale státní penězovod. Názor za peníze, to se teď nosí,“ napsal Otto Černý na svůj facebookový profil.

„Bylo jen otázkou času, kdy svině vládního cenzora Otakara Foltýna podpoří antichartista Zdeněk Svěrák, který rád podpoří každou sviňárnu. Byla to agónie, ale právě se stalo. Tak díky, Zdeňku,“ ohodnotil Svěrákův podpis pod otevřený dopis novinář Petr Holec.

 

 

„Podle mne ti podporovatelé vládního představitele Foltýna se chovají víc než bolševicky a dokazují, že vůbec nemají zdravý rozum. Vezměte si třeba Foltýnovo prohlášení, že ti, kdož podpořili invazi Ruska na Ukrajinu, jsou svině. Znamená to tedy, že bývalý prezident Václav Havel je dvojnásobná svině, protože podpořil agresi USA proti Srbsku a Iráku? Nebo naopak pan Foltýn dává najevo, že agrese USA podporuje a ti, co je podporují nejsou svině? A tihle podporovatelé Foltýna jsou ve stejné pozici. Pokud podporují jeho výrok, tak buď podporují tezi, že i Havel je svině, nebo naopak dávají najevo, že agrese USA vůči jiným státům podporují. Trochu mi to jejich chování připomíná ty petice z 1968 na podporu představitelů kolaborantské vlády dosazené po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Akorát, že dnes tu máme vlastizrádnou vládu Fialy kolaborující s USA a Bruselem,“ řekl pro ParlamentníListy.cz glosátor veřejného dění Lukáš Lhoťan. 

 

 

 

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Marian Kučera

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už jen chybí oslovení v úvodu tohoto otevřeného dopisu :, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoptimus , 20.08.2024 12:37:55
Vážení soudruzi ! My, níže podepsaní národní umělci obracíme se na Vás, na ústřední výbor pětilejna o důrazný zákrok proti ...et cetera et cetera ..

|  37 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…