„Byly. Už nejsou.“ USA ztratily v Asii dobrou pověst

24.07.2024 21:05 | Monitoring

Jak si stojí Spojené státy americké z pohledu devíti asijských zemí? Podle serveru Statista pověst USA uvadá. „Americká demokracie bývala dobrým příkladem pro ostatní, ale už jím není.“ Nedůvěra v americkou demokracii se šplhala až k 90 %.

„Byly. Už nejsou.“ USA ztratily v Asii dobrou pověst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

USA byly brané jako kolébka demokracie a práv jednotlivce. Co ale bylo, už není. Podle průzkumu Pew Research se asijské země od USA odklánějí. Šest z devíti zemí, které agentura zkoumala, si myslí, že americká demokracie už není dobrým příkladem pro následování.

Nejvýš se v nedůvěře k demokracii v USA dostal Singapur. Tam si 52 % dotázaných myslí, že USA kdysi byly pro ostatní země dobrým příkladem, ale teď už nejsou. 37 % Singapurců si pak myslí, že USA nikdy nebyly příkladem pro demokracii. Podobně se k otázce postavili Malajci. 50 % uznalo, že v minulosti USA byly lídrem v pojetí demokracie, ale tuto pozici ztratily. 35 % pak u USA demokracii nepozorovalo ani v minulosti.

Na třetím místě nedůvěry v americkou demokracii skončilo Japonsko, které se po konci druhé světové války stalo věrným spojencem Američanů v Asii. 65 % Japonců vidělo kdysi v USA vzor pro demokracii, ale už ji nevidí. 13 % pak v USA demokracii nevidělo ani v minulosti.

Image lídra demokracie ztratily Spojené státy i u svého druhého věrného asijského spojence. U Jižní Koreje. 61 % ztratilo iluze o demokracii v USA, 13 % dotázaných ji tam nikdy nevidělo.

Největší důvěru v americkou demokracii pak u zkoumaných zemí ukázala Bangladéš. Tam má pochybnosti o americké demokracii celkově 28 %, zbytek dotázaných stále považuje USA za dobrý příklad, jak demokracie má fungovat. Hned za Bangladéší více důvěry než nedůvěry získaly USA od Indie a Srí Lanky.

„USA vstupují do ,asijského století‘ ve vážné nevýhodě a poškození značky ,USA‘ je nevratné,“ okomentoval výsledek průzkumu analytik Richard Turrin na sociální síti X.

Na to dostal odpověď od profesora University v Queenslandu Warwicka Powella: „Čím více americký establishment iniciuje vojenské intervence pod záminkou podpory ,demokracie‘, tím dále klesá. Globální většina na míle cítí pokrytectví,“ napsal profesor.

„Souhlasím, Warwicku, ze všech chyb USA je to jejich propagace a podpora zahraničního konfliktu ve jménu ,pořádku založeného na pravidlech‘, který je pro většinu národů nejtěžší spolknout. To nedává smysl,“ odpověděl mu Powell.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…