„Čechům nejde fotbal, protože odmítají migranty.“ Perla z EURO 2024

30.06.2024 9:15 | Monitoring

Když už ne ve fotbale, Česká republika vede v boji proti migraci. Politický komentátor Jiří Pehe zastává názor, že úspěšné evropské fotbalové týmy jsou etnicky rozmanité díky potomkům migrantů, zatímco český tým není úspěšný kvůli nedostatku této rozmanitosti. Na platformě X tím tak započala diskuse o vlivu etnické diverzity na výkonnost fotbalových týmů. Kritici poukazují na úspěch etnicky homogenního argentinského týmu a varují před problémy spojenými s nekontrolovanou migrací.

„Čechům nejde fotbal, protože odmítají migranty.“ Perla z EURO 2024
Foto: Repro: YouTube
Popisek: EURO 2024, Německo - Dánsko

Politický komentátor Jiří Pehe na sociální síti X upozorňuje na rozdíl mezi etnickou rozmanitostí fotbalových týmů, které mají šanci získat titul na mistrovství Evropy, a situací v České republice. Pehe se vyhraňuje vůči české imigrační politice a absenci etnické rozmanitosti, když ironicky poznamenává, že i když český tým nemá šanci na titul, Česká republika vede v boji proti migraci.

„Týmy, které mají na Euru šanci získat titul, jsou všechny etnicky rozmanité, s potomky migrantů z celého světa. My o titul nehrajeme, a hned tak nebudeme, ale zase jsme první evropská liga v boji proti migraci. Kdo to má?“ píše Pehe na X.

Kritiku českého přístupu k migraci dále rozvádí ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. Sarkasticky poukazuje na to, že Česká republika je pyšná na své „inovativní přístupy“ k migraci. Kritizuje plán české vlády jednat s autoritářskými režimy, jako jsou režimy Bašára Asada v Sýrii a Tálibánu v Afghánistánu, aby přestaly zabíjet a mučit své oponenty, čímž by se vytvořily bezpečné zóny pro návrat uprchlíků do těchto zemí. „Zklamání od Víta Rakušana,“ shrnuje ředitel OPU.cz.

Rozumek také naznačuje, že bez zahraniční konkurence a využívání potenciálu lidí s různými zkušenostmi Česká republika nebude v ničem vynikat.

Na Peheho prvotní komentář o mistrovství Evropy ve fotbale kriticky reagoval uživatel X Milan Kalina Sr., který tvrdí, že fotbal je zneužíván k prosazování ideologie a že velké sporty jsou jen o byznysu a nemají s migrací nic společného.

Jiří Pehe ve své odpovědi vysvětluje, že etnická rozmanitost národních fotbalových týmů nemá nic společného s byznysem. „To, že Francie má v nároďáku Mbapého, Dembeleého nebo Kanteho, Anglie Bellinghama a Walkera, Španělsko Jamala a Williamse, nebo Německo Gundogana nebo Musialu, vychází z jejich etnické rozmanitosti,“ poukazuje Pehe, že tito hráči jsou součástí národních týmů kvůli etnické rozmanitosti, která vyplývá z migrace a demografických změn ve daných zemích.

Diskutér Jan Buriánek dále napadá Peheho teorii faktem, že mistrem světa ve fotbale je etnicky homogenní tým Argentiny. Na to Pehe reaguje jednoduše. Argentina je dle něj „zemí migrantů“.

Argentinu coby mistry světa zmiňuje i marketér Šimon Eherlich, který na X vystupuje pod přezdívkou Jie. „Minulé Euro vyhráli Italové, která měla v týmu jediného cizince – bílého Brazilce. Minulé MS vyhrála Argentina, kterou kritizovalo jisté progresivní médium, že má moc bílých hráčů. Já už fakt nemůžu,“ nechápe situaci Eherlich.

Jakub Rosický na Peheho reaguje s tím, že pro některé děti z etnických menšin je fotbal jedinou šancí na dobrý život a jejich cesta je opravdovou dřinou. „Je jich ale promile oproti těm, kteří po ulicích zapalují auta a volají po chalífátu,“ souhlasí uživatel X s tím, že proti nekontrolované migraci je třeba bojovat.

Pehe namítá: „Většina těch hráčů nejsou potomci ilegálních migrantů, ale zcela legálních.“

Diskuse o etnické rozmanitosti ve sportu pokračuje na X zmínkou o hokeji. Petr Cviček podotýká, že v hokejovém mistrovství nikdo s podobnými připomínkami o českém týmu nepřišel. Český tým byl navíc úspěšný i bez etnické diverzity. Minstrovství světa v ledním hokeji 2024 skončilo pro český tým zlatem.

Podle Peheho to je však způsobeno tím, že hokej je pouze lokálním fenoménem. Globální úspěch ve sportu však souvisí s etnickou diverzitou, lokální sporty, kterým je podle něj právě hokej, tento trend teprve následují. „Hokej je lokální, nikoliv globální fenomén. Hraje ho jen pár desítek severských zemí. V NHL ale už jsou černošští a hispánští hráči,“ odpověděl Pehe.

Aby byl český tým ve fotbale lepší, to si přeje Ondřej Pospíšil. I tak by však tým neměnil. „Vlastně je to pravda, bez migrantů s africkým původem by západoevropský země byly ve fotbale dost možná poloviční, ale zase by neměly napůl rozvrácený země,“ píše Pospíšil.

„Pan Pehe si asi myslí, že náš národní tým je film od Disney,“ shledal uživatel Petr Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 190 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no zato máme Mitrofanova, Romanceva a další jako politkcké komentátory, to nám stačí. A Pehe nahradí milion migrantů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.06.2024 9:24:51

|  15 |  0

Další články z rubriky

Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

7:42 Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

Demokratická národní komise by mohla z Joea Bidena udělat nominanta strany na post prezidenta už v č…