„Češi přivandrovali z Afriky.“ Eurohujer Dvořák v pořádné hádce s voličem

15.08.2024 17:41 | Monitoring

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který sám sebe označuje za eurohujera, tvrdí, že Česká republika se nemusí bát fenoménu tzv. „white flight“, což je termín pro vystěhovávání původních bělošských obyvatel z oblastí s velkým přistěhovalectvím jiných etnik. Podle Dvořáka jsou česká města velmi rasově homogenní a tak nehrozí, že by jiné etnikum početně převažovalo. Jinak ale Dvořák migraci obhajuje s tím, že je to přirozená věc a že i samotní Češi mají etnicky blízko k Africe a k Blízkému východu.

„Češi přivandrovali z Afriky.“ Eurohujer Dvořák v pořádné hádce s voličem
Foto: Repro TN.cz
Popisek: Migranti zadržení na dálnici D5

Ministr Dvořák nedávno na síti X uvedl, že fenomén white flight ve skutečnosti není založen ani tak na rasovém základě, ale na přirozené svobodě pohybu, na touze vybrat si místo k životu, a že stěhování z některých „špatných čtvrtí“ je dáno zejména ekonomickými a sociálními faktory.

Hlubší vysvětlení po Dvořákovi žádal jistý Anton Musil, kterého zajímalo, jak se Dvořák staví k možnému vzniku jevu white flight v Česku. „Pane ministře, tady se vyjadřujete k white flight fenoménu, kdy jsou bílí obyvatelé nějaké oblasti vytlačeni pryč přistěhovalci například skrze vyšší kriminalitu. Můžete prosím deklarovat, zda vám přijde přijatelné, aby se něco takového dělo u nás? Budete prosazovat takové způsoby politiky, které by tomuto bránily, nebo je to jedno? Mimochodem, zoufalí Britové a Švédové se ve velkém stěhují v rámci státu, pryč z měst nebo do jiných čtvrtí. Třeba populaci Londýna tvoří původní Britové dneska již jenom z cca 37 %. Je podle vás v pořádku, pokud se něco podobného stane v Praze?“ ptá se Musil.

Dvořák v odpovědi opakuje přesvědčení, že migrace a stěhování je přirozenou lidskou touhou a dokonce uvádí, že i Češi „přivandrovali“ z Afriky. „Skutečnost, že migrace je přirozená lidská potřeba a touha, totiž vašimi výroky rozhodně nezmizí. Jistě je vám známo, že například Češi přivandrovali do Evropy zřejmě odkudsi z Afriky a z Blízkého východu. Nic jiného, natož pak hodnocení, tedy zda já osobně souhlasím s tím, že by v Česku měl nastat white flight v mé reakci rozhodně nebylo. Jistě nelze kvitovat takový fenomén s povděkem či nadšením ani v Detroitu či jinde, ale totéž lze říci třeba o zemětřesení nebo o hurikánech. V českých městech zkrátka nehrozí ani jedno z toho,“ prohlásil Dvořák, že Češi se bát nemusí.

Zdejší populace je totiž výhradně bílá a rasově homogenní a tedy nehrozí, že by nějaká jiná etnická skupina měla takovou sílu, že by mohla masově vyhánět současné obyvatelstvo. „Ale hlavně proto, že i v místech, kde k takovému jevu dochází, není jeho příčinou barva pleti či rasa, ale sociální status. Tedy z postižených oblastí odcházejí nejen běloši, ale i jiná etnika, jejichž příslušníci jsou schopni a ochotni platit více za bydlení v lepších čtvrtích a chovat se tam v souladu s tamními normami. Výraz white flight ovšem tuto skutečnosti ignoruje, protože vnímá svět rasistickým prizmatem,“ zopakoval Dvořák své přesvědčení, že lidé se z problémových čtvrtí nestěhují kvůli rasismu, ale kvůli socioekonomickým otázkám.

Tato odpověď ministra pro evropské záležitosti podle Antona Musila ve skutečnosti naznačuje, že Dvořákovi sice white flight nepřijde dobrý, ale že jde o přirozený děj. „Implikací nejspíš je, že proti němu nic dělat nemáme. Jsem rád, že máme tuto odpověď,“ reaguje Musil.

Ten nesouhlasí s tím, že bychom měli nečinně přihlížet ztrátě své domoviny. „Žijeme v demokracii, kde můžeme svou vůlí směřovat naši společnost. Proč bychom se zrovna u tohoto museli nemohoucně složit na lopatky? Žádný argument není dán, třeba ho pan Dvořák doplní, nebo upřesní,“ vyzval Musil.

Podle Musila není pravda, že white flight u nás nehrozí, protože jsme rasově homogenní. „To byl kdysi i Londýn, ale dneska jsou tam Britové v menšině. To nastane i u nás. Bavíme se o budoucnosti. Ta je odlišná od přítomnosti,“ vysvětluje ministrovi.

Nelíbí se mu také tvrzení, že „Češi přivandrovali z Afriky a z Blízkého východu“, což je podle něj jen další variace na frázi, že jsou všichni vlastně migranti. „Ne, Češi nepřivandrovali (proč takový nabitý termín?) ani z jednoho z těch míst, Češi jsou etnikum, jehož geneze se odehrála v Evropě,“ má jasno Musil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

s vořechem typu zbytečného nevoleného ministra je zbytečné ztrácet čas, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 15.08.2024 17:50:39
z nuly je výstup jenom nula.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Binec, nikdo to nezachrání.“ Z Bartošova „úřadu pro zlepšování“

10:55 „Binec, nikdo to nezachrání.“ Z Bartošova „úřadu pro zlepšování“

Zachrání nepodařené digitalizační projekty, které mají zlepšit životy českých občanů, úředníci minis…