Europoslanci ještě přiložili pod zelený kotel. „Pouze rozšíření obnovitelných zdrojů znamená skutečnou nezávislost“

14.09.2022 20:37

Jednání o vysokých cenách energií na půdě EU intenzivně pokračují. Europoslanci ve středu podpořili zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU na 45 procent do roku 2030. Vzhledem k tomu, že chtějí snížit konečnou spotřebu energie o 40 procent proti projekcím z roku 2007, odsouhlasili také přísnější cíle pro energetickou účinnost.

 Europoslanci ještě přiložili pod zelený kotel. „Pouze rozšíření obnovitelných zdrojů znamená skutečnou nezávislost“
Foto: archiv
Popisek: Solární elektrárna - ilustrační foto

Europoslanci nyní mohou začít o konečné podobě norem vyjednávat s českým předsednictvím Rady EU, které zastupuje členské státy. Ty se již koncem června shodly na nižších cílových hodnotách.

Konkrétní návrhy patří do bezprecedentního energetického balíčku směřujícího ke snížení emisí skleníkových plynů v zemích EU minimálně o 55 procent do konce desetiletí oproti hodnotám z roku 1990. Do balíčku patří také reforma emisního trhu či omezení prodeje aut se spalovacími motory, o nichž s poslanci rovněž jedná české předsednictví. Návrh týkající se obnovitelných zdrojů byl většinově přijat, pro hlasovalo 418 poslanců, proti jich bylo 109 a 111 se hlasování zdrželo. Kritici především namítali, že v současné energetické krizi musí EU své klimatické ambice naopak snížit a myslet na zajištění dostatku zdrojů energie včetně těch fosilních.

„Pouze rozšíření obnovitelných zdrojů energie znamená skutečnou nezávislost,“ prohlásil podle serveru Novinky.cz v narážce na záměr EU zbavit se energetické závislosti na Rusku zpravodaj směrnice o obnovitelných zdrojích lidovec Markus Pieper.

Unijní státy si v červnu odsouhlasily, že EU má ze solárních, větrných a dalších klimaticky šetrných zdrojů na konci desetiletí vyrábět 40 procent spotřebované energie místo současných 32 procent. Komise v reakci na energetickou krizi související s ruskou invazí na Ukrajinu zvýšila letos požadavek na 45 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…