„Fridays For Future“ v koncích. Místo milionů desítky. Hádky s Gretou

20.06.2024 16:30 | Monitoring

Zelení ztratili ve volbách do Evropského parlamentu více než čtvrtinu křesel a za jejich neúspěch může podle analytiků i vyčerpání mladých aktivistů, kteří se shromažďovali kolem Grety Thunbergové. Zatímco před lety nově vzniklé hnutí Fridays For Future a jejich mnohatisícové protesty po celé Evropě plnily stránky novin, vyvolávaly veřejnou diskusi a ovlivňovaly politiku, před letošními evropskými volbami na setkání mladých aktivistů přišla sotva dvacítka lidí. „Jsme unavení a rozdělení,“ zoufají si klima aktivisté.

„Fridays For Future“ v koncích. Místo milionů desítky. Hádky s Gretou
Foto: Repro twitter
Popisek: Greta Thunbergová vyjadřuje podporu Palestině

Před pěti lety vyšly statisíce studentů ze svých škol v rámci koordinované celosvětové „stávky“ Fridays For Future, aby požadovaly opatření v oblasti klimatu a proměnily volby do EU v roce 2019 v triumf Zelených. Letošní hlasování ale bylo jiné. Zelené strany propadly a ztratily více než čtvrtinu křesel, která před pěti lety získaly v Evropském parlamentu. Vítězná pravice si nyní nárokuje mandát k revizi nebo zrušení ekologických iniciativ.

„Myslím, že tentokrát někteří politici pocítili větší svobodu plně zaútočit na klimatickou agendu,“ řekl vedoucí kandidát Zelených Bas Eickhout. Dodal, že bez morální naléhavosti mladých lidí na chodnících a ve zprávách bylo globální oteplování v kampani jednoduše „méně výrazné“.

„Upřímně řečeno, jsme unavení,“ řekla Dominika Lasotová, polská aktivistka, která pomáhala vést Fridays For Future. Toto hnutí, které založila švédská aktivistka Greta Thunbergová, vyzývalo školáky, aby každý pátek vyšli do „stávky“ a v letech 2018–2019 se k pochodům po celém světě připojily miliony lidí.

Kontrast mezi oběma volbami byl výrazný. V roce 2019 byly klimatické pochody celosvětovou zpravodajskou událostí. V pátek před letošními volbami do EU Thunbergová oslavila 302. týdenní klimatický protest v pořadí nenápadným shromážděním méně než dvou desítek účastníků kampaně před budovou Evropské komise ve Stockholmu. „Jsme přečísleni a rozděleni,“ posteskla si Lasotová pro bruselský list Politico.

Mladí aktivisté, kteří změnili minulé volby do EU a přinutili politiky jednat, už nadále nepřitahují pozornost médií ani sympatie veřejnosti jako kdysi. Místo toho se do popředí zájmu dostalo evropské zemědělství, které si vydobylo ústupky a pomohlo ke zvratu v politice EU. Relativně malá a krátká série povstání zemědělců na začátku tohoto roku dokázala změnit debatu v EU.

Luisa Neubauerová, vedoucí německé odnože Fridays For Future, uvedla, že tzv. krajně pravicové politické strany, které letos výrazně zvítězily, dokázaly proměnit klimatickou politiku ve svoji zbraň. A změny se očekávají na nejvyšších místech Bruselu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Napáchali škod víc než je zdrávo !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 20.06.2024 17:29:23
Tahle obskurní partička darmožroutů s negramotem v čele je jenom výplodem doby prosáklé demencí !

|  6 |  1

Další články z rubriky

Podvod superdebaty. Prostor pro partaje, ne kandidáty. Co Ryšánková viděla a co chybělo

7:51 Podvod superdebaty. Prostor pro partaje, ne kandidáty. Co Ryšánková viděla a co chybělo

Analytička Irena Ryšánková rozebírá pro ParlamentníListy.cz předvolební superdebatu, do které měly s…