„Jako Charta.“ Zakladatel SOSP srovnání odmítl. Je to ale vážné

05.10.2022 22:22 | On-line

Ředitel Společnosti na obranu svobody projevu Vlastimil Veselý se v rozhovoru pro Radiouniversum.cz vyjádřil mimo jiné ke svobodě projevu či ke svobodě informací. „Petice Společnosti na obranu svobody je přirovnávána k Chartě 77, což je velký vykřičník pro naši společnost,“ říká mimo jiné.

„Jako Charta.“ Zakladatel SOSP srovnání odmítl. Je to ale vážné
Foto: Archiv VV
Popisek: Ing. Vlastimil Veselý, Ph.D., MBA, specialista na informační a komunikační technologie se zaměřením na internet a digitální obsah

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Veselý s myšlenkami na Společnost na obranu svobody projevu přišel ve chvíli migrační krize před šesti sedmi lety. Důvodem bylo podle něj to, že často to, co četl v médiích, bylo hrozně jednostranné. „Migrace je prostě neutrální termín, není vyloženě pozitivní nebo vyloženě negativní, jak ho někteří vnímají,“ zmínil muž, jenž je původní profesí „ajťák“ a hodně se pohyboval v oblasti sociálních sítí. 

„A čím dál častěji jsem sledoval, jak jsou některé komentáře, příspěvky odstraňovány a autoři blokováni, tak jsem pořád čekal, kdy se o tom začne psát, kdy se novináři začnou věnovat příčinám, proč se tak děje, a jestli není nějaká cesta, jak to zastavit, a jestli to je vůbec v pořádku. A pořád jsem čekal, ale nic takového nepřicházelo,“ řekl muž, jenž společně s Danem Vávrou a Marianem Kechlibarem založili na začátku roku 2021 Společnost na obranu svobody projevu.

„Zpočátku jsme si vytyčili asi tři hlavní okruhy aktivit: jednou je medializace, vnesení tohoto tématu do veřejného prostoru, protože v té době se tomu opravdu věnovala hrstka lidí okolo IT, řekněme okolo médií, ale většinová společnost tyto hrozby, které přicházely od globálních platforem, od mocných globálních kvazi monopolů, které už tehdy měly takovou moc, která jim umožňovala intervenovat vlastně i do politických procesů, ještě nezaznamenala,“ zmínil Veselý.

„Druhý cíl už je náročnější, a to je, řekněme, komunikace s těmi, kteří mohou něco změnit. Takže zákonodárci, politici, influenceři a tvůrci legislativy. Takže se už od té doby, od loňského roku, snažíme pravidelně monitorovat, co se děje. Co se děje ve světě a u nás. Tento monitoring v podstatě pokrývá hlavní dva okruhy, to znamená, co vzniká v legislativní rovině, tedy nějaký nový zákon, který buď pomáhá obraně svobody projevu, nebo spíš pomáhá cenzuře. Oba ty dva směry existují a prohlubují se. A druhý okruh je neméně důležitý, zvlášť pro zákonodárce nebo lidi, kteří ještě nedohlédnou na dno tohoto problému, a to jsou konkrétní případy cenzury. To znamená, co se cenzuruje, kdo se cenzuruje, jaká jsou to jména, jaká témata – takže sbírat konkrétní případy. To asi neděláme tak systematicky v zahraničí, to by byl dlouhý seznam případů, ale u těch známějších se každopádně snažíme reflektovat, psát o nich, když to je nějaké známější jméno, známější případ, který třeba mění paradigma. Ale v České republice nás to zajímá samozřejmě víc, takže zde jdeme víc do hloubky. A jak možná víš, sbíráme případy cenzury přes formulář a každý, kdo je dotčen touto intervencí globální platformy, tam může velice rychle vyplnit svůj případ, a my ho zaevidujeme, vytřídíme. A plánem je předat tyto případy našim zákonodárcům, aby pochopili, že to není okrajový, ale velmi masový jev, který už vyžaduje zásah na vládní úrovni,“ dodal.

Společnost následně přišla s tím, že se obává, že svoboda slova není naprostá a že začíná existovat cenzura. S jakými reakcemi veřejnosti se setkali? Je více pozitivních, či negativních reakcí? „Pro nás je důležité, že je převaha těch prvních. Musím říct, že v první fázi, když jsme začínali v únoru loňského roku, to byl začátek, jsme spustili online petici, a signatáři petice kromě povinných údajů, které tam musejí uvést, tam mohou doplnit nějaký komentář, což velká část signatářů využívá, a někteří tam píšou úplně romány, nechci to teď shazovat, ale tyto komentáře nás citově pohnuly, protože je vidět, že u mnoha lidí je toto hrozně důležité téma, které je osobně oslovuje. A je vidět, že jsou z této situace tolik frustrováni, že tam byla přirovnání, stále tam jsou přirovnání k Několika větám, k situaci, která byla před rokem 1989, k Chartě 77. Chraň bůh, že bych to chtěl srovnávat s tím, co dělala Charta 77, doufám, že tak špatně na tom tady ještě nejsme, ale už to, že nemálo lidí to s tím spojuje a má tam tuto paralelu, je docela hrozivý vykřičník pro společnost, ve které jsme,“ dodal Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …