„Ještě nedávno za to jiným nadávali do dezolátů.“ Jakl rozklíčoval provolání Fialy

18.10.2024 18:30 | Monitoring

Publicista a bývalý poslanec Ladislav Jakl si všímá zajímavého obratu premiéra Petra Fialy, který po letech podlézání Bruselu prohlásil, že Evropa se musí probudit. Podle Jakla se před volbami v příštím roce najednou zjevují noví kritici azylové a ekonomické politiky EU, ačkoliv za stejná slova doteď ostatním nadávali do dezolátů. „Tato nová role mírného kritika v mezích zákona by se mohla hodit, kdyby třeba část voličů ztratila paměť,“ říká Jakl.

„Ještě nedávno za to jiným nadávali do dezolátů.“ Jakl rozklíčoval provolání Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Jakl v glose pro Institut Václava Klause reaguje na nedávný veřejný komentář Petra Fialy, který prohlásil, že Evropa se musí probudit. „Po Draghiho zprávě, datech zveřejněných agenturou Bloomberg a dalších otevřených katastrofických zprávách třeba o německém průmyslu či o technologickém zaostávání EU si asi i Petr Fiala, nejkonformnější z unijních politiků, řekl, že teď už se to smí,“ tvrdí ironicky Jakl.

Jde podle něj o snahu zalíbit se voličům před sněmovními volbami v roce 2025. „Před volbami, které přijdou už za necelý rok, by se nová role mírného kritika v mezích zákona mohla hodit, kdyby třeba část voličů ztratila paměť. A tak se nám najednou všude možně rojí noví stateční odvážlivci, kteří se předhánějí a ještě budou předhánět v kritice především imigrační a ekonomické politiky EU. Včera ještě za stejná slova jiným nadávali do nacionalistů a dezolátů, dnes objevují Ameriku, jako kdyby oni byli prvními, kdo začal bít na poplach,“ upozorňuje Jakl, že by lidé neměli zapomínat, jaké postoje vládní politici zastávali.

Na druhou stranu je podle Jakla vlastně dobře, že kritika EU zaznívá i z úst premiéra. „Nebuďme hnidopiši, Fialova kritika je v zásadě správná a přesná a my si o ní můžeme říci: sice pozdě, ale přece,“ dodává Jakl a zamýšlí se nad slučováním pojmů Evropa a Evropská unie. Petr Fiala prohlásil, že Evropa se musí probudit, jenže „jak se může probudit kontinent?“ ptá se Jakl.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 23477 lidí
Je to podle něj jasná a cílená záměna pojmů, kdy se EU zaměňuje za celý kontinent zvaný Evropa. „Jenže ono nejde o pletení, ale o propagandu. Když o někom, kdo si dovolí být kritický ke konkrétnímu způsobu integrace, bruselští unifikátoři a centralizátoři prohlásí, že je protiunijní, zní to docela nudně, technicistně a nemá to ten náboj. Ale když o někom vykřikují, že je protievropský, pak to už zní krásně agitačně,“ má jasno Jakl, proč se pojmy schválně zaměňují.

Přitom nálepku „protievropskosti“ lidé dostávali například za kritiku migrační politiky. „Třeba před takovými osmi lety (a občas i dodnes) byla atributem evropanství snaha mít Evropu co nejvíce africkou a arabskou. A pokud máte k bezhlavému poafričtění a poarabštění nějaké výhrady, pak jste protievropští. Ano, až tak jednoduché to je. Chcete Evropu evropskou? Pak jste protievropští. Chcete ji více africkou a arabskou? Pak jste správný Evropan. Nechápete tenhle protimluv? Pak jste také protievropští,“ tvrdí Jakl, že ve skutečnosti EU je protievropská.

Jakl poté znovu vysvětluje, že je potřeba rozlišovat pojmy Evropská unie a Evropa. „Dnes je kdekdo erudovaným kartografem, povolaným určovat, kde jsou hranice našeho kontinentu a kdo do něj patří. I mezi profesionály zeměpisci existují různé školy podle toho, kde vidí hranici mezi Evropou a Asií. Nicméně podle žádné z těchto definic není Evropa totožná s územím členských států EU,“ upozorňuje Jakl a přidává řadu příkladů.

Například první čtyři největší evropská města se nenalézají v žádném členském státě EU. Mimo EU je také největší evropská řeka nebo nejvyšší hora. „Jasně, nejsou to žádná zásadní kritéria, ale i z nich je patrné, že Evropa není EU a EU není Evropa. A že vrcholní funkcionáři Evropské unie nemají na Evropu žádný monopol. Že nejsou žádnými ‚majiteli‘ Evropy,“ dodává Jakl s tím, že lidé z aktuálního vedení Bruselu brzy nebudou ani majiteli Evropské unie.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič



Diskuse obsahuje 8 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„To ať si zaplatí ze svého.“ Vyoral trhá „propagandistický pamflet“ od Lipavského

17:40 „To ať si zaplatí ze svého.“ Vyoral trhá „propagandistický pamflet“ od Lipavského

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA O věk vůbec nejde, míní komentátor Tomáš Vyoral o tom, jak senátor …